Even leek het erop dat de afgelopen jaren het deelnemersveld wat leek uit te dunnen. Daarin speelde de coronamaatregelen een rol en toch is het aantal ingeschreven renners nu al weer meer dan honderd.
Even leek het erop dat de afgelopen jaren het deelnemersveld wat leek uit te dunnen. Daarin speelde de coronamaatregelen een rol en toch is het aantal ingeschreven renners nu al weer meer dan honderd. Arnoud J Spaaij

Tour de Junior blijft populair, nieuw is de Loopfietswedstrijd

9 augustus 2023 om 08:48 Wielrennen

ACHTERVELD Een week lang razen meer dan honderd wielrenners door Achterveld en over de wegen in de omgeving. De 64ste editie wordt verreden van maandag 14 augustus tot en met zaterdag 19 augustus. De internationale Tour de Junior biedt de jeugd uit de wielerwereld een uniek toernooi, met diverse wielerploegen en meerdere klassementen.

Arnoud J Spaaij

Even leek het erop dat de afgelopen jaren het deelnemersveld wat leek uit te dunnen. Daarin speelde de coronamaatregelen een rol en toch is het aantal ingeschreven renners nu al weer meer dan honderd. Dat betekent ongetwijfeld dat ook de strijd om diverse kleuren truien weer spannend zal worden. Iedere dag zijn er wedstrijden in de categorieën 5 (12-jarigen), 6 (13-jarigen), 7 (14-jarigen), nieuwelingen (15- en 16-jarigen) en de nieuwelingen-meisjes. Voor iedere categorie gaat het om de gele trui, de snelste over alle wedstrijden, de groene trui, de meeste punten door tussensprints te winnen, en de roze trui voor de snelste meisjes en nieuwelingen-meisjes. Bovendien is er voor de snelste per categorie een bolletjestrui waarvoor het klimmen wordt gedaan rop de Leusder Heide.

Dagelijks zijn er meerdere wedstrijden die maandag 14 augustus worden afgetrapt. Daarvoor vindt diezelfde dag om 13.30 uur de ploegenvoorstelling plaats. De ploegen bestaan uit renners uit alle categorieën waardoor in de loop van de week ook voor het ploegenklassement een stevige strijd ontwikkelt.

BEKENDE NAMEN

De toernooiweek is al sinds 1958 in handen van een zeer goed georganiseerde groep vrijwilligers. De Achterveldse stichting houdt de wedstrijden onder auspiciën van de KNWU en werkt daarvoor intensief samen met deze sportorganisatie. In het verleden leidde dat al vaak tot bijzondere deelnames. Renners die op latere leeftijd internationaal door zijn gebroken hebben vaak ook gefietst in de Tour de Junior. In die lange lijst komen bekende namen als Danielle Overgaag, Erik Dekker en Michael Boogerd langs. Ook drievoudig wereldkampioene juniorendames Nicole Cooke fietste in Achterveld.

LOOPFIETSWEDSTRIJD NIEUW

Dit jaar heeft de organisatie een opvallende nieuw en klein onderdeel toegevoegd aan het programma. Klein, want het is voor de allerjongsten die kunnen meedoen. Op woensdag wordt, voorafgaand aan de Ready2Race Dikke Banden Race, de eerste editie van de Loopfietswedstrijd voor 3- en 4-jarigen gehouden. Op een klein parcours en met alle begeleiding van officials, parours-vrijwilligers en wedstrijdjury mogen de aller jongsten hun talent tonen.

Op dezelfde woensdag wordt ’s avonds, aansluitend aan de 16de GP Johan Ossendrijver-klassieker midden in het dorp een braderie gehouden. De organisatie daarvan is in handen van carnavalsvereniging De Puupenkoppen die dit jaar met zestig deelnemers twee keer zoveel standhouders heeft als vorig jaar. Een bijzondere plek op de braderie is voor het nieuwe Rollend Erfgoed Achterveld. Deze club liefhebbers van oude voertuigen zoals bromfietsen, motoren en auto’s van voor 1980, presenteert voor het eerst een verzameling originele en gerestaureerde voertuigen. De eigenaren zijn aanwezig om uitleg te geven over deze, veelal unieke, oudjes.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie