Vorig jaar begon men bij UMEFA met een drastische verbouwing.
Vorig jaar begon men bij UMEFA met een drastische verbouwing. UMEFA

Umefa groeit door overname

9 maart 2018 om 06:25 Nieuws

LEUSDEN Een jaar geleden besteedde de Leusder Krant aandacht aan een uniek bedrijf dat gevestigd is op het bedrijventerrein Ambachtsweg. ,,UMEFA maakt alles voor de tent, behalve het tentdoek", zo legde directeur Wijnand Crull het leveringsprogramma van het bedrijf in simpele bewoordingen uit.

Frits van Breda

Na een grondige verbouwing en uitbreiding van het pand is er de laatste maanden veel veranderd. Door de recente overname van een bedrijf, dat actief is in dezelfde sector, is er nu sprake van 'drie bedrijven onder één dak', UMEFA-Dukdalf- DEFA. De personeelsbezetting mag bijzonder genoemd worden. Van de veertig werknemers bestaat bijna de helft uit mensen die gedetacheerd zijn vanuit Amfors, de sociale werkplaats in Amersfoort.

GESCHIEDENIS UMEFA, de afkorting van Utrechtse Metaalwaren Fabriek, is zoals uit de naam blijkt pas later naar Leusden verhuisd. Opa Crull begon in 1946 met een bescheiden metaalwarenfabriekje. Er werd zoolbeslag en rijwieltoebehoren, zoals nippels en bandenlichters, geproduceerd. Door de groei van het bedrijf moest tot twee keer toe verhuisd worden. De laatste verhuizing was naar Leusden. De kleinzoon van de oprichter, Wijnand Crull, is inmiddels zelf zestig jaar. Als directeur-eigenaar van het bedrijf denkt hij geen moment aan ophouden. ,,We hebben hier een fantastisch bedrijf waar ik veel plezier aan beleef", zegt hij met een brede lach.

MILJOENEN TENTHARINGEN Achter de voorgevel van het pand van UMEFA bevindt zich een complete fabriek met moderne machines, die veelal automatisch, kampeerbenodigdheden voortbrengen. Jaarlijks gaan er meer dan tien miljoen tentharingen vanuit Leusden naar tal van landen in Europa. Behalve tentharingen produceert het bedrijf ook tentstokken. Er wordt ruim 500 kilometer aan buizen verwerkt. Aanvankelijk alleen van aluminium en staal maar nu ook van carbon. Sinds zes jaar is UMEFA licentiehouder van campingmeubels die onder de naam Dukdalf worden verkocht. De fabriek is gevestigd in Maassluis en biedt ook daar werkgelegenheid aan tientallen mensen die via een sociale werkplaats zijn aangetrokken. Vooral de campingstoelen die in het bedrijf worden geproduceerd zien er anders uit dan in het verleden, De stoelen die nu op de markt worden gebracht blinken uit door hun lichte gewicht en compacte afmeting in opgevouwen toestand. Verkoop van de in Maassluis vervaardigde artikelen komen via Leusden op de Europese markt.

VERBOUWING Vorig jaar begon men bij UMEFA met een drastische verbouwing. Er werd 1560 m² nieuwe bedrijfsruimte gebouwd, duurzaam, hoogwaardig geïsoleerd en voorzien van moderne LED verlichting. Er zijn plannen voor het aanbrengen van in totaal 370 zonnepanelen. Met de keuze van de dakbedekking is daar al rekening mee gehouden. Een hoogte van acht meter zorgde er voor dat er, naast een extra tussenvloer van 500 m² er 300 extra Europallets opgeslagen konden worden. ,,Dat was hard nodig", aldus directeur Crull. Door de aantrekkende economie bleek er meer vraag naar kampeerartikelen.

AANBOD Tot zijn verrassing kreeg hij, toen de verbouwing bijna afgerond was, een uniek aanbod. Eind vorig jaar bood de toenmalige eigenaar van DEFA, een branchegenoot uit Doetinchem, hem aan om zijn bedrijf over te nemen. Het betrof een handelsonderneming die, naast stuursloten en matrassen alles verkoopt dat het verblijf op een camping aangenaam maakt. De verhuizing naar Leusden werd vorige week afgerond. Ralph Berns, businessunit manager van DEFA heeft inmiddels zijn eigen kantoorruimte in Leusden, net als twee andere medewerkers van het bedrijf.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie