Thuisexpositie Gertjan van der Stelt en Marga Knaven

10 mei 2012 om 00:00 Nieuws

LEUSDEN - De Leusdense kunstenaar Gertjan van der Stelt houdt zaterdag 19 en zondag 20 mei een expositie in zijn eigen woning aan de Aragon 26. Marga Knaven is gastexposant. Beide kunstenaars maken keramisch werk. De expositie is beide dagen te bezoeken van 11.00 -17.00 uur. De expositie wordt zaterdag 19 mei om 15.00 uur geopend door Piet Augustijn, conservator hedendaagse kunst van het Gorcums Museum in Gorinchem. Toegang is gratis.

,,De laatste jaren verdwijnen er steeds meer galeries. Het gevolg daarvan is dat er steeds minder mogelijkheden zijn om je als kunstenaar te presenteren. Vooral keramiekgaleries hebben het veld geruimd met als gevolg dat het voor deze toch al lastige kunstvorm steeds moeilijker is geworden een podium te vinden", vertelt Gertjan van der Stelt.

,,Ondanks het feit dat ik de laatste tijd steeds meer in de reguliere, dat wil zeggen niet in keramiek gespecialiseerde, galeries wordt gevraagd, heb ik er voor gekozen om exposities bij mij thuis te maken. Ik ben hier een aantal jaar geleden mee begonnen. In 2006 heb ik een succesvolle solo-expositie gehad. Door omstandigheden was ik niet eerder dan 2011 weer in de gelegenheid om wederom een thuisexpositie te maken daarvoor heb ik toen een collega keramist uitgenodigd: Wim Borst. Wij spraken toen af dat hij mij bij hem zou uitnodigen in het najaar. In het kader van de Kunstlijn Haarlem heeft hij mij toen bij hem thuis uitgenodigd in november 2011. Beide exposities waren zowel qua bezoekersaantal als verkoop zeer succesvol. Voor de opening van de expositie 2011 heb ik de burgemeester van Leusden Annemieke Vermeulen bereid gevonden. De expositie van dit jaar wordt geopend door Piet Augustijn, conservator hedendaagse kunst van het Gorcums Museum", legt Van der Stelt uit.

,,Marga Knaven, mijn gast van 2012, organiseert in november een expositie bij haar thuis in Tolkamer. Ik denk dat op deze manier zich een heel interessante mogelijkheid aandient om een expositienetwerk uit te rollen over Nederland en misschien wel Europa. Voor volgend jaar heb ik het plan om een Duitse collega uit te nodigen. Het lijkt mij ook zinnig als mijn gasten elkaar onderling uitnodigen. Inmiddels zijn wij al geruime tijd professioneel met ons vak bezig, hebben hierin ook onze sporen verdiend en hebben de juiste kanalen om publiciteit te genereren.

Het is mijns inziens wel belangrijk om zakelijk met elkaar om te gaan. De afspraak die ik heb gemaakt is dat de gast aan de gastheer provisie betaald over het op de expositie verkochte werk. De overige kosten delen we", gaat Van de Stelt verder.

,,Voor mij is een voorwaarde dat mijn gast net als ik over een geschikte ruimte kan beschikken om het werk te presenteren. Bij mij gebeurt dat in de huiskamer die ik tot 'galerie' ombouw. Ook Wim Borst maakte een 'galerie' van zijn huiskamer en betrok er ook zijn atelier bij. Bij Marga Knaven zal het waarschijnlijk het ruime atelier zijn waar wij ons in het najaar gaan presenteren", besluit Gertjan van der Stelt.

Zie ook www.gertjanvanderstelt.com en www.margaknaven.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie