Sluiten Struintuin na asbestvondst

18 juni 2008 om 00:00 Nieuws

Het gaat om hechtgebonden asbest. Volgens burgemeester De Vet is er ‘in algemene zin geen reden tot grote zorg’. Maar omdat de gemeente geen enkel gezondheidsrisico wil nemen, is het terrein wel afgesloten. Inmiddels is iedereen die de tuin heeft bezocht of die betrokken is geweest bij de aanleg ervan schriftelijk geïnformeerd door de gemeente.

,,We zoeken 29het tot 29de bodem uit’’ LEUSDEN - Medewerkers van de afdeling Milieu hebben deze week tijdens een rondleiding in de pas geopende Struintuin asbest aangetroffen. De bijzondere tuin ligt bij bij het Centrum voor Natuur- en Milieu-educatie ‘De Schoolsteeg’.

door John Spijkerman

Op het terrein van de Struintuin zijn vijf monsters genomen, die zijn onderzocht . Uit dat onderzoek blijkt dat in vier monsters zogenaamd ‘hechtgebonden asbest’ zit. Er zijn waarschijnlijk geen asbestvezels in de lucht gekomen. ,,Bij hechtgebonden asbest zijn de vezels stevig aan elkaar verankerd’’, vertelt De Vet. Asbestdeeltjes kunnen in dat geval niet worden ingeademd en mensen lopen in geen risico.

,,We gaan dit tot op de bodem uitzoeken’’ verzekert de burgemeester. De komende weken start de gemeente Leusden in overleg met de inspectie van Volksgezondheid Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) een vervolgonderzoek naar de vervuiling van het terrein. Dat onderzoek wordt binnen enkele weken uitgevoerd. Op basis van dat onderzoek worden verdere besluiten genomen. De Struintuin blijft gesloten totdat sanering van de grond heeft plaatsgevonden. De gemeente heeft ook al contact gehad met de Officier van Justitie en de milieupolitie om te kijken hoe het verder moet met de strafrechtelijke kant van het verhaal.

Milieuwethouder Ago Salverda is ‘nogal geschrokken en erg verrast’ door de asbest-vondst. In het voortraject naar de aanleg van de Struintuin is een gebouwtje dat op het terrein van de struintuin stond gesloopt en werd 10 m3 asbesthoudende aarde weggehaald. Een onafhankelijk bureau heeft die sanering gecontroleerd en geconcludeerd dat op de plek van de schuur geen asbest meer was. Nu blijkt dat anders te liggen. Salverda vermoedt dat het bij het asbest gaat om stukken van de asbestplaten die op het schuurtje hebben gezeten. ,,Wij willen niet dat onze burgers daaraan bloot worden gesteld. Hoe gering het risico ook’’ , stelt de wethouder.

In samenwerking met de VROM-inspectie komt er een totaal-onderzoek. ,,De tuin gaat pas weer open als het een toptuin is’’, stelt De Vet.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie