Veel animo wandelgroep Heelkom

8 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

ACHTERVELD - Wandelen is gezond, kan tot op hoge leeftijd beoefend worden en geeft niet alleen een goede conditie maar ook leuke sociale contacten. En dat had Maria Lunter van De Heelkom voor ogen. Haar initiatief voor een wandelgroep blijkt dan ook succesvol.

Maria Lunter is diëtiste bij sociaal- medischcentrum De Heelkom en samen met Augusta van Bonzel-Bangma, praktijkondersteuner voor de huisartsen, zette ze de wandelgroep op. ,,De wandelgroep is vooral gericht op een groep die daar uit zichzelf niet gelijk aan zou beginnen. En dat wandelen blijkt een succes", laat Maria Lunter weten.

Op vijf avonden in september en oktober kwamen zelfs meer dan 20 mensen af en daar was wel op gehoopt maar niet op gerekend. Enkele ervaren wandelaars begeleidden de nieuwkomers de afgelopen weken waarbij groepjes werden gevormd voor vlotte en minder vlotte lopers. Er werd ook gestart op overzichtelijke afstanden van zo'n 5 kilometer.

Maria Lunter is blij dat ook het initiatief navolging krijgt: ,,Er zijn nu een paar mensen die op eigen initiatief verder gaan. Er hebben zich twee groepjes gevormd, ook een wat langzamere en een die wat sneller loopt. Die mensen gaan nu zelf verder."

De deelnemers waren niet uitsluitend volledig onervaren wandelaars. Enkelen wandelden al. Anderen hebben zich daar nu bij aangesloten.

,,Hoewel we de donkere avonden ingaan, is er voor veel mensen overdag ook voldoende gelegenheid om te lopen," legt Christine van den Hengel uit. Zij begeleidde als een van de vrijwilligsters het wandelen de afgelopen weken. Ze legde dan ook tijdens de laatste avond nog maar eens uit dat wandelen op ieder moment en in bijna alle omstandigheden kan worden beoefend. ,,Het succes van dit initiatief heeft geleid tot een aantal nieuwe avonden in het voorjaar. In maart 2014 zal er weer nieuwe groep starten."

Maria Lunter is blij met het succes en het vervolg in het komende voorjaar. ,,We richtten ons op mensen met bijvoorbeeld diabetes of een hoge bloeddruk. Maar ook op mensen die gewoon wat meer contact zoeken met anderen. En het is prachtig dat er mensen uit die groep gereageerd hebben. Een meneer was heel enthousias", reageert Maria op het succes. ,,Hij woont nog niet zolang in Achterveld maar heeft door het wandelen nu nieuwe kennissen in het dorp en natuurlijk wandelmaatjes. De bedoeling is ook dat mensen ervaren hoe fijn en gezond wandelen is maar vooral ook ontdekken dat het leuk is. Ook kan iedereen nu eens iemand bellen om samen een wandelingetje te maken."

Het initiatief voor de wandelingen komt voort uit de werkgroep voor hart- en vaatziekten. Een groep van medewerkers uit de Heelkom waarmee een preventieprogramma wordt ontwikkeld. Aanmelden voor het komende voorjaar kan nu al bij het informatiepunt in de Heelkom. Telefoon: 0342 451 333 E-mail: informatiepunt@heelkom.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie