Woningstichting Leusden scoort magere voldoende in visitatietraject

29 november 2013 om 00:00 Nieuws

LEUSDEN - De koerswijziging van Woningstichting Leusden werpt haar vruchten af met een positief resultaat van het onlangs gehouden visitatietraject. De woningstichting sluit een beoordelingstraject af met een magere voldoende voor haar maatschappelijke prestaties en een aantal waardevolle verbeterpunten voor het nieuwe jaar.

Een onafhankelijke visitatiecommissie van het bureau Raeflex heeft Woningstichting Leusden beoordeeld op de maatschappelijke prestaties en hoe deze prestaties worden gewaardeerd door belanghebbenden. De commissie heeft gesproken met de gemeente Leusden, Beweging 3.0, de WoonAdviesRaad, de directeuren van Woningstichting Barneveld en Woningstichting Nijkerk en de eigen Raad van Toezicht. Naast deze gesprekken heeft de visitatiecommissie ruim tweehonderd documenten beoordeeld waarin Woningstichting Leusden de afgelopen vijf jaar haar maatschappelijke prestaties in verantwoordt. Samen heeft dit geleid tot een eindcijfer van 6,2.

Koerswijziging

Eind 2012 heeft Woningstichting Leusden een koerswijziging 'Back to Basic' aangekondigd. Dit betekent dat de corporatie zich concentreert op de sociale sector en zich terugtrekt uit de vrije sector en commercieel vastgoed. Deze nieuwe koers zorgt nu al voor een drastische daling van de bedrijfslasten. Daarnaast is een aantal vastgoedprojecten stopgezet en leiden de verkoopinspanningen tot goede resultaten. De visitatiecommissie is van mening dat deze ingrepen, die aan het eind van de visitatieperiode 2009 - 2012 zijn gedaan, positieve vruchten afwerpen voor Woningstichting Leusden.

Verbeterpunten

Uit de gesprekken met de visitatiecommissie blijkt dat de verschillende belanghebbenden ook vinden dat de prestaties van Woningstichting Leusden voldoen. Er zijn wel verbeterpunten meegegeven ten aanzien van de communicatie met belanghebbenden en het eerder tonen van eigen initiatief op het gebied van bijzondere huisvesting. Verder adviseert de commissie om het overleg met de bewoners vorm te geven conform de Overlegwet. Daarnaast start Woningstichting Leusden het nieuwe jaar met het opstellen van een nieuw ondernemingsplan en wordt het strategisch voorraadbeleid opnieuw vastgesteld en geprofessionaliseerd. Met deze verbeterpunten heeft de corporatie alle vertrouwen in een succesvolle voortzetting van Back to Basic.

Visitatierapport

Op de website van Woningstichting Leusden is het uitgebreide rapport te lezen. Hierin staan de cijfers van de verschillende onderdelen die zijn beoordeeld. De betrokken belanghebbenden hebben de uitkomsten persoonlijk ontvangen. Zij - en andere stakeholders - worden volgend jaar betrokken bij het opstellen van het nieuwe ondernemingsplan en het verder uitstippelen van de nieuwe koers van Woningstichting Leusden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie