Meer kringloop,minder afvalheffing!

7 december 2021 om 09:41 Lokaal Deel je nieuws

Waar Lisse en Bunschoten al zijn gestopt met het Nieuwe Inzamelen, ook wel Diftar genoemd , gaat Leusden onverlet door met het verbeteren van de scheidingsresultaten. Dit blijkt ook  uit het introduceren van de weliswaar niet verplichte blauwe kliko (container)voor Oud Papier en Karton (OPK).

Leusden kent al enige tijd een zgn. Grondstofmonitor. Deze brengt alle afval- en grondstofstromen per jaar in beeld. Denk aan GFT, PMD, OPK en bijvoorbeeld ook Luiers. Dit wordt uitgedrukt in het aantal kilo’s dat een inwoner per jaar inlevert.

De Leusdense grondstofmonitor “Kringloopmeter Leusden (KML)”, is nu geactualiseerd met de jongste gegevens. We hebben hiervoor een andere gemeente als referentiegemeente gebruikt, namelijk de gemeente Hattem.

Nu is In een oogopslag te zien hoe Leusden er wat betreft afval c.q. grondstofstoom voor staat. Er is nog volop werk aan de winkel met betrekking tot bijvoorbeeld de inzameling van luiers en GFT. Daardoor komen de gestelde doelen per grondstofstroom in zicht. Het VANG-wensbeeld Van Afval Naar Grondstof voor 2025 of jaar 2030 komt steeds dichterbij.

De KML geeft ook aan wat het effect is van ontwijkgedrag bij de invoering van Diftar. Leusden kent een gemiddeld beeld als het gaat om ”Diftarproof”. Diftar betekent gedifferentieerd tarief ofwel betalen naar aanbod. Hier is nog winst te behalen o.a. bij de openbare prullenbakken in winkelcentra en woonwijken.

De circa honderd zogenaamde zwerfvuilkleppen (die achteraf zijn aangebracht bij iedere ondergrondse afvalcontainer) zijn aantrekkelijk voor ongewenst gedrag. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om “illegaal” luiers achter te laten. Alle cijfers zijn te vinden op de website van Milieuorganisatie CML, www.cmlleusden.nl.

Resultaten van andere gemeenten zijn te vinden op de website van sorteer-en analyse organisatie Eureco te Nijkerk of bij inzamelaar ROVA.

NB! Als gevolg van de goede inzamelresultaten in Leusden,gaat de afvalheffing met 15 euro omlaag, van 217 euro 2021 naar 203 euro 2022!!!!!

Fokko Tilma, werkgroep Afval en Grondstoffen van CML Milieuorganisatie Leusden

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie