Afbeelding
De Groene Belevenis

Wat is er in het weekend van 13 en 14 april te doen in de regio Leusden?

12 april 2024 om 11:33 Activiteiten

REGIO Wat is er dit weekend te doen in de regio Leusden? Dat lees je in dit artikel. Deze uittips worden mede samengesteld door het Deel je Nieuws aanbod via leusderkrant.nl, stadamersfoort.nl en stadnijkerk.nl. Ook een evenement dat we niet mogen missen? Deel jouw activiteit via onze website.

Evenementen in Leusden: 

LEZING BELEVING INDISCH ZIJN

Tijdens INOG interactieve lezing/workshop; Beleving van het Indisch zijn van de tweede en derde generatie zal het publiek meegenomen in hoe de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië doorwerkt in de huidige generaties. De lezing vindt op zaterdag 13 april plaats van 11:00 uur tot 15:00 uur. Gelet op de beperkte ruimte verzoekt dé INOG Leusden u zich tijdig aan te melden voor deze bijeenkomst via inog.leusden@gmail.com. U ontvangt bericht van uw aanmelding. De toegang bedraagt € 5,- p.p. Locatie: Maxima’s, Maximaplein 7 in Leusden

TUINIEREN VOOR GROENTJES

Groen Leusden verzorgt een gratis workshop voor tuinbeginners op zaterdag 13 april (13.30 tot 16.30 uur). Nathalie Franken, ‘De Gelukkige Tuinvrouw’, en Debbie Stip nemen hen aan de hand. ,,Het is vooral doen en experimenteren. Na deze workshop weten deelnemers waar ze moeten beginnen. Ook met weinig tijd, geld of energie. Zelfs in een tegeltuin.” Aanmelden (tot 10 april): groenleusden.nl/workshop. Meer informatie is hier te vinden.


‘Help de ringslang’ is voor voor families met kinderen in de basisschoolleeftijd. - Foto: De Groene Belevenis

FAMILIE EXCURSIE HELP DE RINGSLANG

In het kader van het programma Groen doet goed organiseert De Groene Belevenis in samenwerking met Stichting de Boom de gratis familie excursie ‘Help de ringslang’. De excursie is op zaterdagmiddag 13 april van 14.00 uur tot 15:30 uur en is geschikt voor families met kinderen in de basisschoolleeftijd. Aanmelden is verplicht. Er is een maximum aan het aantal deelnemers, dus meld je tijdig aan.

MANTELZORGCAFÉ

Op vrijdag 12 april om 10 uur is het eerste Mantelzorgcafé. Onder de titel Deelgenoten organiseren drie ervaringsdeskundigen bijeenkomsten voor mantelzorgers in Wijkkamer De Deel. Er is (gratis) koffie/thee en appeltaart. Bovendien verzorgt Amanda Minkema van Mantelzorgcafé Soest.een inspirerende bijdrage over Samen zorgen door zorg te delen. Tijdens het café is er ook een consulent van Lariks aanwezig om vragen te beantwoorden en tips te geven. Deelname is gratis. Wel graag even aanmelden. Dat kan via: deelgenotenleusden@gmail.com of bel/whatsapp: 06 21 50 13 44. Locatie: Wijkkamer De Deel, Zaaier 60.

TAIZE VIERING

Op vrijdag 12 april 2024 is er weer een Taizé-viering in de Marcuskerk in Leusden, aanvang 20.00 uur (welkom vanaf 19:45 uur).  Ongeveer drie maal per jaar is er in de Marcuskerk in Leusden een Taizéviering. Deze vieringen zijn anders dan gewone kerkdiensten. Centraal staan meditatie, zang en muziek met gitaar, harp en fluit. De vieringen zijn zonder voorganger en preek. De muziek bestaat uit eenvoudige, korte meditatieve liederen met teksten die meerdere keren worden herhaald. Daarnaast zijn er korte gesproken teksten en is er ruimte voor stilte. 

BIODANZA

Van 13 tot en met 19 april is het Nationale Biodanzaweek. Op zaterdag 13 april om 15.15 uur is het mogelijk om voor €5,- een introductieworkshop te volgen. Zo heeft iedereen, jong en oud, bruisend van energie of fysiek meer beperkt, met of zonder danservaring de kans om Biodanza te proberen. We dansen bij studio Pauline, op ‘t Koendert 8a in Leusden. Mensen kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar springvrij@gmail.com.

DUOTENTOONSTELLING

Museum M.A.C. House organiseert op zaterdag 13 april een duo tentoonstelling van twee lokale kunstenaars, Margareth Degeling en Manuel Azaro uit Leusden.  Margareth exposeert met schilderijen, fotografie op satijn en objecten. Van Manuel Azaro zijn acrylschilderijen op doek te zien. Ook te bewonderen is een  groep tentoonstelling met tekeningen, fotografie en schilderingen uit de museum collectie, met medewerking van kunstenaars uit binnen- en buitenland, van Nederland tot Brazilië. Meer informatie over de tentoonstelling en de kunstenaars is te vinden op www.lacasaholandesa.org, de website van het museum.  Tijd:  14.00 uur – 17.00 uur. Bezoekersadres:  Dalmatië 5 in Leusden - www.lacasaholandesa.org  De entree is gratis. 

LATENT TALENT

Tot zondag 14 april 2024, organiseert Latent Talent weer de jaarlijkse schilderijen expositie. Vier schilderdocenten Inge Thiecke, Linda de Wit, Maryane Nas en Mary van Westenbrugge tonen ook dit jaar weer de vele talenten van hun enthousiaste cursisten met het thema ‘in de schijnwerpers’. 44 schilderijen worden tentoongesteld, ook die van de docenten zelf. Deze expositie biedt hierbij een veelzijdig aanbod aan mooie schilderijen. En de docenten en cursisten zijn trots dat ze dit mogen tonen op de prachtige Hoeve Groot Zandbrink, Postweg 2 in Leusden.

POSTZEGEL EN MUNTENBEURS

De Vereniging van Postzegelverzamelaars De Loupe te Leusden organiseert op zaterdag 13 april van 13.00 tot 16.00 uur haar maandelijkse beurs voor verzamelaars in “De Til”, Hamersveldseweg 30 te 3833 GR Leusden. Op deze beurs zijn weer een flink aantal tafels met een grote verscheidenheid aan postzegels, munten en bankbiljetten uit de hele wereld. 

DUTCH JAZZ SUNDAY

Leusden Jazzclub organiseert op zondag 14 april om 15:30 uur in Jazzclub Four Seasons een Dutch Jazz Sunday met Fleurine. Er worden composities en arrangementen gespeeld van musici die belangrijk zijn geweest voor de Nederlandse jazztraditie en Fleurine, Nederlandse zangeres en songwriter, doet ook mee. Het concert start om 15.30 uur en een kaartje kost 10 euro en kan besteld worden via de website. Ook kan bij de Four Seasons zelf aan de deur een ticket gekocht worden. Het volgende concert is op zondag 2 juni en staat in het teken van het American Songbook. 

FASHIONDAG

Op zaterdag 13 april vindt er in winkelcentrum de Hamershof in Leusden de jaarlijkse Fashion dag plaats met een groots opgezette vrolijke voorjaarsmarkt met ca. 90 kramen opgesteld door het gehele winkelcentrum. Winkeliers van de Hamershof zullen samen met handelaren van buiten het winkelcentrum zorgen voor een sfeervolle markt waar natuurlijk ook het verschillend muzikaal entertainment niet zal  ontbreken. Meer informatie via Leusdennatuurlijk.nl.

Plaats ook uw activiteit via de lokale agenda van de Leusder Krant.


De Leusdense kunstenaars Manuel Azaro en Margareth Degeling in het Museum M.A.C. House Leusden . Foto: Robert Poelstra.

Evenementen in Amersfoort:

CONCERT ZANGSTUDIO

Zaterdag 13 april 2024 presenteert Zangstudio Annemiek Maissan presenteert op zaterdag 13 april voor het laatst een spetterend concert. Om 19.00 u. starten circa veertig leerlingen en oud-leerlingen een avondvullende show met de beste nummers die in voorgaande concerten werden uitgevoerd. Locatie: Icoontheater, Leeghwater 1-3 in Amersfoort.

ALBUMPRESENTATIE

Zangeres Rineke de Wit presenteert op 12 april haar nieuwe album ‘Dicht Bij Mij’ in Nieuwland. De Amersfoort singer-songwriter Rineke geeft samen met duo Reni & Elisa, én haar zussen van Vocal Group Filiae een uniek concert in de Boogkerk onder begeleiding van gitarist Arend Jansen. Het concert wordt georganiseerd in samenwerking met Compassion. Aanvang: 20:00 uur. Er zit een pauze in het programma. Tickets zijn verkrijgbaar via https://www.eventsforchrist.nl/event/dichtbij-rineke-filiae-reni-elisa

MUSICA MONTANA

Het Amersfoortse strijkersensemble Musica Montana geeft op zondag 14 april om 15.00 uur onder leiding van Jan Schoonenberg een voorjaarsconcert in de Nieuwe Kerk aan de Leusderweg in Amersfoort. Op het programma staan werken van Bach en Sibelius, maar ook hun minder bekende collega’s Stölzel, Volkmann en Beliczay krijgen bij het Amersfoortse strijkersensemble een podium. 

ONDERZOEK SLAVERNIJVERLEDEN

Welke rol speelde het stadsbestuur van Amersfoort in de internationale slavenhandel? Wat zijn de sporen van het slavernijverleden in de stad? Deze onderzoeksvragen komen zaterdagmiddag 13 april tijdens Amersfoort Ontrafelt aan bod in het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof. Historici uit de stad delen hun verhalen en gaan graag in gesprek met aanwezigen. Bezoekers kunnen hun eigen verhalen, vragen, foto’s en voorwerpen meenemen. Samen met de historici kan de geschiedenis van Amersfoort in beeld worden gebracht. Monique Zwart verzorgt die middag een workshop over hoe mensen hun eigen familiegeschiedenis in kaart kunnen brengen. Meer informatie over het programma en over het herdenkingsjaar slavernijverleden in Amersfoort is te vinden op de website: https://www.tijdvooramersfoort.nl/nl/tva/amersfoort-ontketent.

ZWANENMEER

In het Flint theater is zaterdag 13 april een bijzondere versie te zien van het wereldberoemde Zwanenmeer. Het betreft de tweejaarlijkse uitvoering door de leerlingen van Class-Ballet in de leeftijd van 3 tot 70 jaar. De voorstelling wordt twee maal opgevoerd als matinee (13.00 en 15.00 uur) op de originele muziek van Pjotr Tsjaikovski. Tickets via www.class-ballet.nl.

LEVENDE HISTORIE

Levende Historie Amersfoort neemt wandelaars komend weekeinde in vier voorstellingen mee naar dilemma’s waar vrouwen tussen 1624 en 1907 mee te maken kregen. Welke keuzes konden zij maken? Welke gevolgen had dat voor hun nakomelingen?

SMARTLAPPENFESTIVAL

Het Smartlappenfestival Amersfoort vindt plaats in het weekend van 13 en 14 april. Negen podia in de binnenstad, zowel binnen als buiten, worden bevolkt door 25 Smart- en Shantykoren. Op het hoofdpodium op de Groenmarkt is op zaterdag aansluitend een programma met diverse artiesten en bands waaronder de Troesto’s, Rutger van Barneveld, Johan Kettenburg en Dave de Graaf. Op zondag zingen zes koren op drie podia op de pleinen in de stad en zijn vele Nederlandstalige artiesten en bands te vinden in de horecagelegenheden rond de pleinen. Kijk voor het volledige programma op: www.smartlappenfestivalamersfoort.nl

GLASBIËNNALE

Nog dit weekend is in navolging van glas biënnales in Parijs, Ierland en Bulgarije de eerste Nederlandse glas biënnale te zien: Living The Glass Age in het Eemklooster in Amersfoort.

WINTERVLEUGELS

Talloze componisten hebben zich laten inspireren door de verschillende seizoenen en door vogels en hun gezang. Vrouwenkoor Capricciosa houdt op 14 april een concert met werken van o.a. Elgar, Bártok, Brahms en Dvořák. Ook eigentijdse componisten als Ešenvalds, Hepplewhite en Quartel komen aan bod. Locatie: Johanneskerk, Westsingel 30 te Amersfoort. Aanvang 15.30 uur (kerk open vanaf 15.00 uur) Toegang €16,- incl. consumptie. Reserveren kaarten via concert@capricciosa.nl. Zie ook: www.capricciosa.nl

EXPOSITIE GALERIE DE PLOEGH

Galerie de Ploegh is net gestart met een nieuwe expositie. Op residency is de kunstenaar op zoek naar rust, verbinding of een frisse blik, naar een ander perspectief op zijn werk of de wereld. Acht kunstenaars van De Ploegh laten zien waar hun nieuwe omgeving toe heeft geleid. Zij tonen werk dat is voortgekomen uit verblijven in IJsland, Japan, Hongarije, Vlieland, Servië, Singapore, Friesland, Frankrijk, Portugal en Griekenland. Speciale gast van deze expositie is de Griekse kunstenaar Panagiota Antonopoulou. Van haar zien we werk dat zij op residency in Nederland heeft gemaakt in de weken voorafgaand aan deze expositie. Deze expositie is tot stand gekomen door initiatief van Anna Belleforte. Locatie: Coninckstraat 58 Amersfoort. De expositie is te bezoeken van zaterdag 13 april tot zondag 19 mei tussen 15.00 uur en 17.00 uur.

Plaats ook uw activiteit via de lokale agenda van de Stad Amersfoort.


Titia Felderhof en Bertien Houwing van UNexpected Glass. Foto: Adriënne Nijssen.

Evenementen in Nijkerk:

KAMERMUZIEK

Zaterdagmiddag 13 april komt Het Amersfoorts Kamerkoor bij de Fontein een mooi zaterdagmiddaguur verzorgen getiteld ‘Dat altijd maar de levende lucht’. Zo afwisselend als de Nederlandse luchten zijn, zo afwisselend is het concertprogramma, waarin de natuur de hoofdrol speelt. De natuur is veelzijdig: er is van alles te zien en te horen. We maken deel uit van de natuur, beleven haar met al onze zintuigen. De vier seizoenen hebben elk hun eigen geuren en kleuren en de bomen, bloemen en dieren bewegen mee met de veranderende temperaturen. Vele dichters halen inspiratie uit de natuur om hun gevoelens in woorden te vatten. Het gedicht Lamento van Remco Campert, waaruit de titel van het concert is genomen, is hier een mooi voorbeeld van. Componisten slaan met hun muziek, als trillende lucht op diverse toonhoogten, een brug tussen de teksten van de dichters en de natuur zelf. Laat je door twaalf verschillende componisten uit voornamelijk de 20e eeuw zoals Hindemith, Britten, Oltra en Schroyens meevoeren in de natuur.

Het concert in de kerk aan de ds Kuypersstraat 2 begint om 16.00uur. De kerk is open vanaf 15.30 uur. De toegangsprijs is € 10,00. Tot en met 15 jaar is de toegang gratis. Na afloop is er gelegenheid om wat te drinken en na te praten. Meer informatie: www.amersfoortskamerkoor.nl.

BINGO INDIRA NEPAL

Zaterdag 13 april vanaf 20.30 uur is er een Ladies Night bingo in dansstudio Wallz te Nijkerk. De volledige opbrengst is voor de kinderen in twee opvanghuizen in Nepal. Dankzij tientallen ondernemers zijn er diverse prijzen te winnen. Kaarten kosten €25,- pp, inclusief hapjes en een welkomstdrankje. Info en kaarten, stuur een WhatsApp bericht naar: 0627038097

VOLLEYBALTOERNOOI

Op zaterdag 13 april organiseert de werkgroep Hoevelaken naar Malawi weer een volleybaltoernooi. Het toernooi vindt plaats in De Slag in Hoevelaken. Het doel van de werkgroep is om de hulpvraag vanuit Malawi op een praktische manier te vertalen naar iets tastbaars voor de mensen daar. Hierbij kan gedacht worden aan het bouwen/opknappen van dorpshuizen/kerken, doneren maïsmolen en aanleg van irrigatie/ waterputten. Om deze doelen te realiseren heeft de groep Hoevelakers financiële middelen nodig. Daarom organiseren ze acties en worden sponsors gezocht. Eén van die acties is het volleybaltoernooi. De zaal gaat open om 18.30 uur, het toernooi start om 19.00 uur. Deelname kost 12,50 euro per persoon. Aanmelden kan via deze link en via www.hoevelakennaarmalawi.nl/volleybal.

Plaats ook uw activiteit via de lokale agenda van de Stad Nijkerk.


Amersfoorts Kamerkoor. Foto: Zaterdagmiddagmuziek De Fontein.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie