Deugddoeners

25 maart 2020 om 11:10 Column

Er zijn van die momenten in het leven dat knipogen en kwinkslagen even niet gepast zijn. Met een zwalpend virus en onheilspellende RIVM-cijfers geldt ook voor columnisten: stilzitten en rustig afwachten. We zijn collectief gedwongen mee te bewegen in een ongekende storm, die niet alleen slachtoffers maakt, maar ook ontregeld. Het land staat stil, is bang en worstelt. Ook Leusden.

De nood mag dan hoog zijn, het credo is ook er samen het beste van te maken. De spreekwoordelijke deugd, zogezegd. Corona maakt immers niet alleen ziek, ze maakt ook iets in ons los. Opgesloten binnen vier muren, met de toiletrollen tot het plafond gestapeld, komen we tot onszelf en tot nieuwe inzichten. Waar is dat boek dat u al heel lang wilde lezen, waar is die puzzel met 1600 stukjes en stonden er niet een paar potten verf in de schuur te wachten?

Met de smartphone in de hand en buitelende beterweters op de radio, tv en in de krant hoeven we op zich niets van de doordraaiende wereld te missen, maar het is ook goed om alles even uit te zetten. Ja, ook die ontvangende stressbol op uw schouders. Laat de boel en werk ondertussen aan die andere pandemie die u (en mij) bedreigt: inactiviteit. Wanneer we ook thuis in beweging blijven en goed letten op ons slaap- en eetpatroon, zullen we sterker uit de crisis komen, hoorde ik mijn favoriete neuropsycholoog Erik Scherder zeggen. En vergeet de hersengymnastiek niet!

De woorden van de professor lijken, bewust of onbewust, gehoord in huize Bosmans. Junior is aan het klussen geslagen, mevrouw Bosmans heeft de filmcamera ontdekt en dochterlief twijfelt over een cursus Spaans naast haar studie. Los daarvan gebruiken we de 'slimme' tv deze dagen wat vaker om eindelijk eens een film of serie te zien.

Ondergetekende bladerde deze week zowaar door de catalogus van de stichting Latent Talent. De jaarlijkse cursusbrochure - die gele lange, u kent hem vast - wordt bij ons gek genoeg om tijdgebrek altijd opzij gelegd, maar de nieuwe crisistijd biedt zowaar perspectief. Van Kerstworkshop en Striptekenen tot de basiscursus Marifonie. En dat allemaal in Leusden!

De cursus Creatief Schrijven, onder leiding van Wil de Graaf, heb ik helaas gemist. Ze is in volle gang. Sterker, de cursisten zijn toe aan de climax: schrijf een column. Hoe leuk is dat?! Ik heb geen idee of ik me zorgen moet maken om nieuwe concurrentie, maar ik heb Wil voorgesteld om de beste schrijver volgende week als gast-columnist in het diepe te gooien. Hier op pagina 3. Ben benieuwd.

Tot slot. Met alle respect voor de dramatische zorgen die het coronavirus met zich meebrengt, troost ik me in het coronamaals.

Wij zullen hier hoe dan ook samen sterker uitkomen. Sport, klus, lees, slaap, puzzel, eet, film, teken en… schrijf! Want wie schrijft die blijft.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie