Herfstpracht
Herfstpracht Unsplash
Column

Herfstklanken

30 september 2020 om 10:30 Column Knipoogje

Het nazomeren is voorbij, de herfst gekomen. Het maakt de dagen frisser, de ramen dichter en het dekbed dikker. Op zich niets mis mee in dit land met de mooiste seizoenen, maar hier mag de kalender van mij best even stoppen.

Sla september nog even niet om, zodat we de winter (en zijn ongemakken) nog even op afstand houden. Het derde jaargetijde is immers het meest kleurrijk en smaakvol, en daar moeten we van genieten. Het is heerlijk om binnenshuis wat nader tot elkaar te komen, nu het met de buitenwereld niet meer mag, maar wissel die familiaire knusheid vooral af met een paar lekkere wandelingen langs de randen van ons dorp. Juist nu is het zaak om diep in te ademen en de natuur tot ons te nemen. Kijk de blaadjes, raap de nootjes! En voor de ultieme herfst-bekomst zou u thuis de nootjes van Antonio Vivaldi moeten laten klinken. Hij wist dit kleurrijke jaargetijde in 1723 zo prachtig op te delen in Allegro, Adagio molto en La Caccia. Le quattro stagioni, inderdaad. Niet te verwarren met de getijden van Antonio van de pizzeria, trouwens, want die bakte niets van de seizoenen.

Over de herfst van Vivaldi gesproken. Het is stil geworden aan het Leusderend. Daar waar de afgelopen maanden klassieke strijkjes en vrolijke monologen klonken in het Nieuwe Normaal Theater, zijn de zes festivaltenten inmiddels afgebroken. Geplet gras en de geur van verschaalde wijn herinneren aan de voorstellingen.

Eddy Houtveen maakte van de corona-nood een deugd en wist de beperking van het gesloten dorpstheater De Tuin om te zetten in een nieuw semi-openluchtpodium. Een fantastisch initiatief, dat Houtveen de komende herfst- en wintermaanden enkele honderden meters verderop graag wil voortzetten. Het verzoek ligt op het bureau van de cultuurwethouder en ondertussen breekt de tentenbouwer zijn hoofd over de verwarmingstechnieken. Hoe houden we het hooggeëerd publiek deze herfst corona-proof een beetje warm?

Het antwoord op die vraag zag ik toevallig gisteravond op NPO3. Nick en Simon hebben met hun maatje Kees namelijk ook hun tenten opgeslagen voor de tv-serie De 3 Sterren Camping. En drie keer raden wie deze Volendammers warm houdt: Marcel Fisser uit Leusden! De bandleider, die mede dankzij de tv-hit Beste Zangers steeds meer op de voorgrond treedt, weet als geen ander een warme podiumsetting te creëren. Dus laten we er vanuit gaan dat de cultuurwethouder van dienst zijn zegen geeft voor het Nieuwe Normaal Wintertheater, dan stel ik graag Marcel en Eddy aan elkaar voor.

Ondertussen zie ik een paar vuurkorven als decor, warme snert van de buurman en een thuisconcert van Marcel Fisser (met een kersverse Televizier-Ring om zijn vinger) en vrienden. Nick en Simon, komen jullie ook? Dan haal ik een paar gepofte kastanjes uit het vuur. Wat een heerlijke herfst!

 Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie