Afbeelding
Pixabay
Column

Check

Column Knipoogje

Het zat de afgelopen dagen even niet mee met het weer, maar deze dikke krant moet het wintertij keren. Weg met die ijskrabber en winterbanden, de Leusder Krant heeft zin in het voorjaar! Ik ook!

Heel fijn, zo’n voorjaarsspecial van onze uitgever die de lente in de bol brengt. Je zou er bijna pagina 3 voor overslaan, maar dat doet u gelukkig niet. Wist u trouwens dat het mooiste seizoen van het jaar in veel huishoudens wordt afgetrapt met een lijstje? In mijn geval is dat een opsomming van vrolijke lusten, maar ik weet dat mijn moeder en haar generatiegenoten een lastenlijstje hebben af te vinken. Immers, geen voorjaar zonder grote schoonmaak. En dus gaat het bestek deze dagen in de zilverpoets, het glaswerk in de vaat en de parketvloer in de boenwas. En als ze dan toch bezig zijn, moet de generatie senior ook nog even alle gordijnen van de roedes halen, de dekbedden luchten en de vriezer ontdooien. Gut, tegen de tijd dat ze klaar zijn, wacht alweer de najaarsschoonmaak.

Gekkigheid natuurlijk, want uw lustige columnist is al 27 jaar de voorbeeldige echtgenoot; handig, dienstbaar en héél grappig

Nee, dan mijn lijstje. Dat gaat van zon, zee en strand via asperges en Grüner Veltliner naar flierefluiten en lanterfanten. Inderdaad, een lijstje van plezier, waarop ik eigenlijk ook nog een zonnebankbezoek had staan, maar daar stak de burgemeester een stokje voor.

Het voorjaar moet gevierd worden, precies zoals astronomen dit seizoen verbeelden. Sterker nog, 3000 jaar voor Christus ging de witte wijn al open zodra de zonnewijzer warm werd. Dit is de tijd van jong leven, nieuw licht en frisse energie, en dus gooien wij thuis bij iedere zonnestraal ramen en deuren open. Luister schat, het buitenleven roept! En volgens mij hoorde ik jouw naam. Het spreekt dus vanzelf dat ik mevrouw Bosmans een hark en bezem in de handen drukte. ,,En jij dan?”, riep ze onaangenaam verrast. Ik moet nog een krantenstukje tikken, dus laat mij maar even checken of de lounge-set na de winter nog steeds comfortabel zit. Met een glas wijn, ja…

Gekkigheid natuurlijk, want uw lustige columnist is al 27 jaar de voorbeeldige echtgenoot; handig, dienstbaar en héél grappig. Sterker nog, ik probeerde oprecht mijn schoonmaaksteentje bij te dragen, maar ik werd teruggefloten op teveel sop in de emmer – dat schijnt minder effectief te zijn – en strepen op de ramen. Reden temeer dus om me bij lentekriebels uitsluitend te concentreren op een beetje Vivaldi, zuiglam en andere voorjaarlekkers.

In het kader van het goede lenteleven wil ik trouwens ook nog wel een ritueel op mijn lijstje met u delen. Het klinkt gek misschien, maar bij dit ritueel gooi je muntjes die je voorspoed hebt toegewenst verspreid door je huis. Laat ze 24 uur liggen en verzamel ze daarna, om ze vervolgens weg te geven aan iemand die een klein zakcentje goed kan gebruiken. Het is een ultieme manier om samen het voorjaar te vieren en geluk te delen. Lente me, als je blieft!

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

advertentie
advertentie