Afbeelding
RB Hardinxveld
Column

Watertrappelen

21 juli 2021 om 10:37 Column

Als een ware zondvloed raasde het water de afgelopen week door Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts, Luxemburg, Vlaanderen en Limburg. De idylle van die prachtige vakantiedorpjes is verworden tot de horror-set van een ongeloofwaardige B-film. Zelden wekte natuurgeweld bij mij zoveel indruk en afschrik. Is dit wat het klimaatprobleem met ons kleine stukje aarde kan doen?

Hoewel de gemoederen in het ‘rampgebied’ inmiddels enigszins zijn bedaard, het herstel in volle gang is en waterlanders worden gedroogd, vragen op dit moment de rivieren in Midden Nederland wat extra ruimte. Nee, een vergelijking met Limburg gaat mank, maar waterland Nederland wordt wel op de proef gesteld, zeg. Waar is Hansje Brinker als je hem nodig hebt?! Hans wie? Hansje was de zoon van een Haarlemse sluiswachter die op een stormachtige dag een klein gaatje in een dijk in Haarlem ontdekte. Hij stak zijn vinger erin en voorkwam een dijkdoorbraak, zo gaat het verhaal uit 1850.

Tot een heldendaad is het niet gekomen, want in Leusden kabbelt het water slechts, met dank aan de waterhoofden van het hoogheemraadschap

Om in zijn vingersporen te treden, heb ik de afgelopen dagen voor de zekerheid het waterpeil van het Valleikanaal en de Heiligenbergerbeek in de gaten gehouden. Tot een heldendaad is het niet gekomen, want in Leusden kabbelt het water slechts, met dank aan de waterhoofden van het hoogheemraadschap. Wat ik wel zag is een paar dode vissen en scheurtjes in de Bruinenburgersluis, maar dat schijnt Heemraad Frans ter Maten al in de smiezen te hebben.

Ik voel trouwens nog meer nattigheid. Buurgemeente Bunschoten buigt zich deze zomer over de haalbaarheid van een buitenzwembad. Op initiatief van de ChristenUnie zijn oude plannen uit 2017 opnieuw op de agenda gezet. De partij vindt het namelijk zonde dat het buitenterrein van zwembad De Duker amper gebruikt wordt. En aangezien er bij recreatiestrook ’t Kleine Zeetje zelden veilig gezwommen kan worden, zijn badderaars aangewezen op de buitenbaden in Amersfoort en Baarn.


Wat heeft Bunschoten in de Leusder Krant te zoeken, voel ik u denken. Een voorbeeldfunctie, is mijn antwoord. Ook in Leusden leeft namelijk die natte droom en ook hier werd een buitenbad door het gemeentebestuur eens opzij geschoven. Alleen heet De Duker bij ons Octopus.

CU-fractievoorzitter Broekmaat in Bunschoten peilt op dit moment de animo onder inwoners en rekent uit wat dat moet gaan kosten. Ik zou haar Leusder collega Gerritsen willen vragen die peiling en rekensom even in de gaten te houden en te spiegelen. Immers, met meer dan 30.000 inwoners en heel veel omwoners (Amersfoort, Woudenberg) die staan te trappelen, denk ik dat we de sprong in het diepe nu maar eens moeten wagen. Hebben we in de winter ook eindelijk een ijsbaan die gebruikt kan worden.

Ik (water)peilde op voorhand Ruud van Diermen alvast, bekend in Bunschoten én Leusden: ,,Ik ben absoluut voorstander; vis moet zwemmen!”

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie