Afbeelding
Pixabay
Column

Kilo(meter)vreter

8 september 2021 om 11:06 Column Knipoogje

Hoe het gaat met bewegen, vraagt Belinda. Goed, zeg ik. Ze kijkt me indringend aan en laat een stilte vallen. Lang genoeg voor mijn knipoog af te dwingen. Ai, ze heeft me door.

Belinda is een zogenoemde praktijkondersteuner somatiek (POH-S) bij mijn huisarts. Persoonlijk noem ik haar liever ‘zuster Belinda’, maar ik ben dan ook een kind van de jaren zestig. Bovendien heb ik zelf de nodige zorgstappen gezet in Leusdense verpleeghuizen, waar iedere witte jas voor ‘zuster’ werd uitgemaakt. Of eigenlijk: zuuusteeeer!

De POH-S en ik zien elkaar jaarlijks, op wederzijds verzoek en met instemming van mijn vrouw. Sterker nog, mevrouw Bosmans is er blij mee, want de POH-S zorgt goed voor mij. Eén keer per jaar laat ik bij haar op Zorgplein Tolgaarde namelijk mijn binnenboel zorgvuldig doormeten. Het spreekt vanzelf dat ik mijn persoonlijk patiëntendossier op deze plek niet met u deel, maar u kunt trots zijn op uw krantenschrijver. De POH-S liet me ook dit keer gaan met een dikke voldoende plús een boodschappenlijstje. Tomaten, noten en bananen houden de (binnen)boel in evenwicht. Prima, zuster. Anders nog iets? Ze knipoogt, ik zucht. Ja, ik ga wat meer bewegen.

Nu het dagelijks rondje met het hondje en een incidenteel klompenpad niet voldoende zijn gebleken om mijn conditie omhoog en gewicht omlaag te brengen, heb ik mezelf een paar oerlelijke, maar comfortabele wandelschoenen aangemeten. Ik ga de strijd aan! Even dacht ik nog om het betere leven uit te stellen tot 1 januari, maar ik wilde me niet laten kennen. Voor mij was 1 september ook een prima gelegenheid voor de start van een goed voornemen. Zo trok ik die avond met mijn maatje Geert de heidepaden op en de boslanen in. Geert is mijn ultieme stok achter de deur, want hij loopt al maanden zo’n vijftien kilometer per dag en liet niet alleen veel voetstappen, maar ook al vele kilo’s achter zich. Hulde!

Het is overigens niet bij die eerste september gebleven, want het korte termijn-doel is drie wandelingen van een uur per week. Zo trok ik ook gisteravond weer op mijn charmante ‘made-for-walking-boots’ door het dorp. Naar het restaurant en terug, moet ik bekennen, want Lekker Lokaal Leusden wilde ik niet missen. Uiteraard heb ik wel even gevraagd om een extra tomaatje – gezondheid voor alles.

Bij Tolgaarde hebben ze dat motto trouwens omgedraaid: alles voor gezondheid. In afwachting van zuster Belinda en mijn bio-index 2021 zag ik immers deuren naar de pedicure, logopedist, podotherapeut, fysiotherapeut, huidtherapeut en manueel therapeut. In de naam schuilt het specialisme, behalve bij de huisarts, want dat is helemaal geen arts voor je huis. Vreemde taaltwist, zoals je ook de Tolgaarde-huisartsen Schaap, Van Leeuwen en Den Uijl eerder in een dierenkliniek zou verwachten. Knipoogje, dokter.

Marco Bosmans,
bosmans@xmsnet.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie