Afbeelding
Archief BDU Media
Column

Milieustraatje

Column Knipoogje

De blauwe maand is gekomen: november. Slecht nieuws voor de uitgever van deze krant, want vanaf nu verdwijnt dit wekelijks dorpsschrijven na de lezing linea recta in de bek van een megacontainer. Dus niet meer bij de hand op een bladstapel naast de bank of in een doos in de schuur, maar in een diepe KLIKO áchter die schuur. Althans, bij ons. Weg is weg, want de bak is te diep om nog even te grasduinen.

Taalneuroot als ik ben, heb ik dat gekke woord KLIKO trouwens even opgezocht. Het had ook een Japans visgerecht kunnen zijn of een Pools nippeltje van een boutje van een vleugelmoer, maar nee. KLIKO blijkt een internationaal begrip van Nederlandse komaf. De families Klinkenberg en Koster (Kli-Ko), die eind jaren vijftig auto’s verkochten, noemden hun vuilniswagens KLIKO. Voilà.

Het is een leuk weetje, maar evenzogoed een vergeetje, want het is mij deze week vooral te doen om die blauwe sta-in-de-weg. Heeft u dat nou ook? Ik wist die groene en oranje containers nog van het pad en uit het zicht te houden, maar voor die blauwe heb ik eigenlijk helemaal geen plek. Misschien lukt het als de hortensia en sterappelboom een paar takken opofferen en de Volvo iets opschuift. Tja, zo’n vierkante meter is nog zomaar niet gevonden. En dan heb ik het nog niet eens over die bonte kleuren, want de straat begint al aardig op een vrolijk pretpark te lijken. Alleen slokop Gijs ontbreekt nog, met zijn opengesperde mond.

En dan heb ik het nog niet eens over die bonte kleuren, want de straat begint al aardig op een vrolijk pretpark te lijken. Alleen slokop Gijs ontbreekt nog, met zijn opengesperde mond

Mijn kleine klaagzang langs de kantlijn moet u uiteraard met een knipoogje nemen, want ook ik wil me met liefde schikken naar een duurzame toekomst, mits die afvalscheiding daadwerkelijk een steentje bijdraagt. Dus wanneer die lokale missie wordt vertaald in 11.000 ieniemienie milieustraten, dan veeg ook ik mijn straatje keurig schoon en gaat deze krant vanavond netjes in de blauwe bak. Ik begreep trouwens dat Leusden in midden Nederland zo’n beetje het braafste jongetje van de klas is. Wij leveren jaarlijks ruim 70 kilo papier in per inwoner! Ter vergelijking: Amersfoort nog geen 45. Dat verdient een pluim, in de vorm van een blauwe container.

Om extra papier te sparen, voeg ik nog wel een paar kleine lettertjes toe, want onze milieuwethouder breekt een lans voor het plaatselijk verenigingsleven. De jeu-de-boulers, koorzangers, zwemmers, trommelaars en toeteraars in Leusden zijn ook dol op uw papier. Het levert de clubs een paar stuivers op. Om met die Holle Bolle uit Kaatsheuvel te spreken: ‘Papier hier! Dank u wel!’

En wist u dat onze nieuwe KLIKO alleen schoon papier en karton blieft? Er mogen van de gemeente geen pizzaresten, metaal of kunststof resten aan het papier kleven. Hûh, geen metaal?! En de nietjes in onze favoriete krant dan? Ha, zie daar het alibi om uw Leusder Krant lekker bij u te houden, om morgen nog eens te lezen. En overmorgen.

Marco Bosmans, bosmans@xmsnet.nl.

advertentie