Afbeelding
Anne de Bruin - vd Graaf
Column

Hondenpoepzakjes

Column

Er drijft een gevuld hondenpoepzakje in het water van de sloot tussen de Karekiet en de Goudplevier. Mijn dochter vist het eruit met haar vuilnisgrijper. ‘Bah, het stinkt’, zegt ze vol afschuw als ze het druipende zakje in de vuilniszak gooit.

In de struiken langs de Beemden vinden we nog een vol hondenpoepzakje en achter een van de Alandsbeekse groendepots liggen er zelfs verschillende.

OPSCHOONACTIE Afgelopen vrijdag organiseerde Buurkracht Alandsbeek samen met de Opruim-estafette Leusden een opschoonactie. De Sneepjes houden van een schoon milieu en daarom deden we enthousiast mee. Vier groepen kinderen met hun ouders trokken de wijk in bewapend met vuilniszakken en zwerfafvalgrijpers. Ik heb al vaker meegedaan aan zulke acties en er zijn altijd wel trends te ontdekken. Deze keer vonden we bijvoorbeeld vijf volle hondenpoepzakjes. Die zakjes zijn vaak biologisch afbreekbaar, maar denk niet dat ze vergaan in de natuur. Kennelijk denken sommige hondenbezitters dat wel. Wat misschien nog ergerlijker is: er lagen heel veel hondendrollen op straat en in de stuiken. 

Het gaat er niet om dat de wijk er netjes uitziet, het gaat erom dat we alles opruimen wat er niet hoort

Wat we verder vonden: een lekke voetbal, een kapotte tennisbal, sigarettenpeukjes, bierdoppen, snoeppapier, een groen stukje (zestig centimeter) tuinafrastering, een paar balpennen. En heel veel onbestemde zooi.Verder vonden we vuurwerkresten, ook al was het al drie weken na de jaarwisseling. We raapten heel veel van die groene plastic dopjes van siervuurwerk op – zogeheten knetterballen. Plastic in vuurwerk is gelukkig inmiddels verboden, maar blijkbaar worden er nog steeds oude partijen verkocht. Toen ik de dag na de opruimactie een rondje door de wijk wandelde zag ik er nog veel meer.

PEPTALK Organisator Fleur had voorafgaand aan de opruimactie nog een peptalk gehouden. ‘Het gaat er niet om dat de wijk er netjes uitziet, het gaat erom dat we alles opruimen wat er niet hoort’. Overigens verwachtte ze dat er niet veel rommel in de wijk zou liggen. ‘Het ziet er best schoon uit, waarschijnlijk omdat er onlangs nog opruimers de wijk door zijn geweest.’

Toen de kinderen klaar waren, was er voor hen een vuilnisquiz. Met vragen als: in welk jaar werd voor het eerst plastic gebruikt, in 1850 of 1930?

HONDENPOEPZAKJES Ik deelde na afloop mijn waarneming over de hondenpoepzakjes met Fleur. ‘Schrijf het op’, zei ze. En meteen erachteraan: ‘heb je ook veel gebruikte condooms gevonden?’ Deze keer niet. Het is per slot van rekening winter. De vorige keer dat ik papier prikte, kwamen we wel veel condoomverpakkingen tegen. Wat we ook niet hebben gevonden: mondkapjes. Langs doorgaande wegen, zoals de Asschatterweg en het fietspad langs de Cohensteeg ligt het wel bezaaid met verloren en/of weggegooide mondbedekkingen.

De opruimactie, die een klein uur duurde, leverde toch nog zes vuilniszakken zwerfvuil op.

Peter Sneep, pjsneep@gmail.com.

advertentie