Bailey wordt al een tijdje vermist in de buurt van de Hondsdraf: tamaraham934@hotmail.com.
Bailey wordt al een tijdje vermist in de buurt van de Hondsdraf: tamaraham934@hotmail.com. Eigen foto
Column Peter Sneep

Mandoe & Mora

26 januari 2023 om 11:14 Column Columns Peter Sneep Columns Peter Sneep

Er zijn veel poezen kwijt in Leusden. In De Wetering hangen A4-tjes met het verzoek uit te kijken naar de gecastreerde kat Bailey, vermist sinds 4 januari. In Langenbeek zag ik posters die vragen of je ergens kater Gummy ziet. Die is al sinds 28 december niet meer thuis geweest. In Alandsbeek zoekt baasje Fred naar Mandoe die op Oudejaarsdag de benen nam. Waren de poezen geschrokken van het vuurwerk?

Fred liep aarzelend bij ons door de straat. Ik vroeg of ik hem ergens mee kon helpen. ,,Ik ben mijn kat kwijt en ik zoek geschikte plekken om posters op te hangen.’’ Hij liet een poster zien. Mandoe staat blij op de foto met zijn witte hals en witte snoet. ,,Wat verdrietig’’, zeg ik. ,,En wat een leuke naam heeft uw dier.’’ De naam is een woordgrap, legt hij uit. ,,Het is kat Mandoe.’’ Ik hoor iets bekends, maar het kwartje valt niet meteen. Katmandoe, is dat een plaats? ,,Hangt u hier maar veel posters op. Wij zullen er ook naar uitkijken’’, beloof ik de man.

Eergisteren hebben we haar laten inslapen en we zijn erg verdrietig en we missen haar. Al onze gewoontes kende ze en ze kwam je troosten als je verdrietig was

Thuis zoek ik het op. Kathmandu is de hoofdstad van Nepal. Het is een mooi woordspel. Een van mijn zussen heeft in Leiden in een studentenhuis gewoond. De studenten lieten veel etenswaren rondslingeren – ik heb in mijn hele leven niet zo’n gore keuken gezien als daar. Omdat daar muizen op af komen, kocht de huisbaas twee poezen. De studenten bedachten namen: Oidi en Magnifi. Ongetwijfeld heetten de beesten met hun doopnamen Oidipous en Magnificat.

Het lijkt me verschrikkelijk om je kat kwijt te zijn. Wij hadden ook een poes, Mora. Eergisteren hebben we haar laten inslapen en we zijn erg verdrietig en we missen haar. Al onze gewoontes kende ze en ze kwam je troosten als je verdrietig was. Dat voelde ze. Ze was al zestien jaar en dat is best oud. Mora kreeg allerlei kwalen aan hart en nieren. Ze gebruikte in de Kerstvakantie per abuis een poppenbedje als wc. De zolderkamer van onze dochter stonk hevig. 

Mora kwam uit Kootwijkerbroek. Haar moeder heette Monster en toen die een nest poesjes kreeg, gaf de eigenaar alle borelingen een naam die met de letter M begon. Mora, Mona, Montgomery.

Toen onze kinderen uit school kwamen, zagen ze aan de boom voor ons huis de poster van Mandoe (ook een poezennaam met een M) meteen hangen. Ze liepen er naartoe en bestudeerden het pamflet. ,,Mandowee is kwijt’’, zei mijn zoon. ,,Je moet Mandoe zeggen’’, verbeterde ik, ,,met de klemtoon op de tweede lettergreep.’’ Ik deed het nog een keer voor. En ik vertelde waarvan de naam was afgeleid.

In gedachten mijmerde ik verder. Is er in Catalonië een poes die Alisator heet? Heet het huisdier van de dominee uit Katwijk misschien Echismus? Dan heet het beest van meneer pastoor Oliek.

Ik hoop dat de vermiste dieren snel worden gevonden of uit zichzelf naar huis komen. Een kat wordt een deel van jezelf. Je kunt ‘m niet missen.

Peter Sneep, pjsneep@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie