Eetcafé Plan B in De Biezenkamp is er klaar voor. Van de gemeente mogen horeca-ondernemers ook winterterrassen exploiteren. Als ze weer open mogen.
Eetcafé Plan B in De Biezenkamp is er klaar voor. Van de gemeente mogen horeca-ondernemers ook winterterrassen exploiteren. Als ze weer open mogen. Daan Bleuel

Grotere terrassen voor horecabedrijven langer gedoogd

3 december 2020 om 16:00 Corona

LEUSDEN Horeca-ondernemers in de gemeente die vanwege de corona-maatregelen een groter terras mochten inrichten dan onder normale omstandigheden, mogen daar minstens tot de zomer van volgend jaar gebruik van blijven maken. Als andere regelgeving dat niet verhinderd, tenminste. 

door Daan Bleuel

Dat besluit heeft het college onlangs genomen. Het nieuwe besluit is een voortzetting van het gedoogbeleid dat eerder dit jaar al werd ingezet. Vanaf 1 juni, toen de eerste corona lockdown-periode gedeeltelijk afliep, mochten horeca-ondernemers in Leusden en Achterveld gebruik maken van grotere terrassen dan normaal gesproken zou kunnen. Vanwege de ‘anderhalve meter-norm’ moesten tafels en stoelen verder uit elkaar gezet worden. Om te voorkomen dat de ondernemers daardoor veel minder tafels kwijt konden en daarmee inkomsten mis zouden lopen, ging de gemeente akkoord met ruimere opstelling van de terrassen.

GROTER WINTERTERRAS De regeling, die eind september afliep, werd eerder verlengd tot eind oktober. Met de nieuwe verlenging anticipeert het gemeentebestuur op de mogelijkheid dat de horeca medio december weer (gedeeltelijk) op en kan, ook al werd dat perspectief onlangs door Minister De Jonge weer afgezwakt. ,,De verwachting  is dat meerdere horeca-ondernemers een groter winterterras willen inrichten, zodra zijn weer open mogen’’, denkt het college. Met het verlengen van de gedoogregeling willen burgemeester en wethouders die mogelijkheid ondersteunen. 

Ook voor afhalen en bezorgen, waarmee een deel van de Leusdense restaurants in deze periode aan de weg timmert, kan een ‘winterterras’ handig zijn. ,,Er zijn horeca-ondernemers die de behoefte hebben om een specifiek afhaalpunt in te mogen richten op het vergrote terras.’’ Volgens het college creëren ze daarmee ‘meer zichtbaarheid en kunnen zijn klantenstromen beter begeleiden’.

TOT DE ZOMER De nieuwe regeling houdt in dat ondernemers die de afgelopen maanden gebruik maakten van de mogelijkheid om grotere terrassen bij hun bedrijf in te richten, daar minimaal tot de zomer van 2021 gebruik van kunnen blijven maken. Dan zal het beleid worden geëvalueerd, schrijft het college. Eén van de vragen die aan de orde zullen komen is of het wenselijk is de terrasregeling opnieuw te verlengen. Dat zal in belangrijke mate afhangen van de vraag in welke mate het corona-virus door vaccinatie of andere omstandigheden tegen die tijd onder contrôle is. 

In ieder geval krijgen de ondernemers, zodra de ‘anderhalve meter-norm’ niet meer nodig is, nog twee weken de tijd om de ruimere terrassen weer in te krimpen tot de proporties die voor de corona-uitbraak gewoon was. ,,Door deze maatregel krijgen ondernemers die bijzonder hard getroffen worden door de coronacrisis de mogelijkheid extra inkomsten te genereren en klantenstromen beter te begeleiden’’, aldus het college. 

PRECARIO Eerder al schoot het college de noodlijdende horecabedrijven met terrassen te hulp door de precario-belasting kwijt te schelden. Dat is een belasting op het gebruik van de openbare ruimte (zoals terrassen). Dat scheelde de Leusdense horecabedrijven samen zo’n 14.000,= euro. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie