De Korfzaal in De Korf is ingericht als vaccinatielocatie waar elke donderdag zo'n 330 mensen geprikt kunnen worden.
De Korfzaal in De Korf is ingericht als vaccinatielocatie waar elke donderdag zo'n 330 mensen geprikt kunnen worden. Daan Bleuel

Ongeveer de helft van alle 18-25 jarigen in Leusden gevaccineerd

Corona

LEUSDEN Tot en met afgelopen zondag zijn er zo’n 23,3 miljoen coronaprikken gezet. Bijna 86 procent van de volwassenen in het hele land heeft inmiddels een eerste prik ontvangen. Dat blijkt uit woensdag 15 september gepubliceerde cijfers van het RIVM.

Iedereen van twaalf jaar of ouder komt in aanmerking voor vaccinatie. Van alle 12-plussers, inclusief volwassenen, heeft iets meer dan 83 procent een eerste prik gehad. 

VOLLEDIG Landelijk is ondertussen meer dan 82 procent van de Nederlanders al volledig gevaccineerd. Dat zijn er een stuk meer dan vorige week, maar de stijging is vooral administratief van aard. Mensen die één prik hebben gehad en daarvoor al met corona besmet zijn geweest, werden eerder namelijk nog niet als ‘volledig gevaccineerd’ geteld. Vanaf deze week is dat landelijk wel het geval, maar op deze kaart nog niet.

Zo’n 75-84 procent van alle volwassenen is in Leusden volledig gevaccineerd, vergelijkbaar met het landelijk gemiddelde dus. Dat ligt in de meeste buurgemeenten iets lager: 60-74 procent. De vaccinatiegraad loopt af naarmate de gekozen leeftijdsgroep jonger is; van alle 76-plussers is maar liefst 90-94 procent gevaccineerd, maar slechts 40 tot 59 procent van alle jongeren (18-25 jaar) is volledig ingeënt.
Een opvallend beeld is dat verder weg van de randstad en dichter bij de landsgrenzen, de vaccinatiegraad beduidend hoger ligt dan richting Noordzee.


Op dit moment worden mensen na twee coronavaccinaties of na één vaccinatie van Janssen meegeteld als volledig gevaccineerd. Mensen die één vaccinatie hebben ontvangen en daarvoor al eens met corona besmet zijn geweest zijn volgens de regels ook volledig gevaccineerd, maar zijn in deze statistieken vooralsnog meegerekend met ‘opkomst eerste prik’.

advertentie