Afbeelding
Pixabay

Jonge kinderen met verhoogd medisch risico kunnen vaccin krijgen

Corona

LEUSDEN (ANP) Kinderen tussen 5 en 11 jaar met een verhoogd medisch risico kunnen binnenkort een coronavaccinatie krijgen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) meldt dat woensdag aan de Tweede Kamer. Hij neemt daarmee een eerder advies van de Gezondheidsraad over. 

De Jonge verwacht dat de inentingen met het vaccin van BioNTech/Pfizer op 20 december kunnen beginnen, met een lagere dosering dan bij volwassenen wordt gebruikt. De Gezondheidsraad concludeerde dat hoewel bij de meeste kinderen geen of milde symptomen optreden na een coronabesmetting, sommigen wel ernstig ziek kunnen worden. Het gaat bijvoorbeeld om kinderen met aandoeningen zoals ernstige astma, chronische longaandoeningen, een (aangeboren) hartafwijking en ernstige ontwikkelingsstoornissen.

MIS-C Kinderen met dergelijke aandoeningen kunnen na een coronabesmetting te maken krijgen met Multisystem Inflammatory Syndrome in Children (MIS-C): een aandoening waarbij er een ontsteking in meerdere orgaansystemen plaatsvindt, en die levensbedreigend kan zijn. 

Aan de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) is gevraagd om een selectie te maken van alle kinderen tussen 5 en 11 jaar die een verhoogd risico lopen. De Jonge heeft de GGD’en gevraagd om per GGD-regio ,,ten minste één vaccinatiestraat in te richten voor het vaccineren van kinderen”.

De Gezondheidsraad buigt zich momenteel nog over de vraag of een coronavaccinatie breder beschikbaar moet worden gesteld voor kinderen tussen 5 en 11 jaar. ,,De Gezondheidsraad heeft aangegeven hier op korte termijn nader over te adviseren”, aldus De Jonge, die opmerkt dat dat vraagt om een ,,bredere maatschappelijke, medische, epidemiologische, ethische en juridische afweging”.

advertentie