Een groen dak in de wijk Allandsbeek.
Een groen dak in de wijk Allandsbeek. Willem Eelman

Gemeente Leusden stelt jaarlijkse subsidie beschikbaar voor groene daken en gevels

1 maart 2024 om 07:32 Duurzaamheid

LEUSDEN Het is voor Leusdenaren vanaf woensdag 6 maart mogelijk om subsidie aan te vragen voor de aanleg van een groen dak of een groene gevel in de gemeente. Per vierkante meter kan een maximum van 20 euro subsidie worden aangevraagd via de website van de gemeente.

,,Een groen dak of een groene gevel biedt tal van voordelen en niet alleen voor planten en dieren”, legt de gemeente uit. ,,Zo heeft het een isolerende werking. In de winter houdt het warmte binnen en in de zomer houdt het de warmte juist buiten. Ook werkt het geluidsisolerend. Geluiden van buiten worden door het groene dak of de gevel gedempt. Daarnaast houden planten regenwater vast, wat een voordeel is als er veel neerslag valt.”

50.000 EURO PER JAAR TOT 2026

,,We moeten leven met de gevolgen van klimaatverandering. Tegels uit de tuin halen en vervangen voor groen is één manier om dat te doen, maar een groene gevel of een groen dak biedt nog meer voordelen. Niet alleen is het goed voor de natuur en de biodiversiteit, maar het verhoogt ook het eigen wooncomfort. Een win-winsituatie dus, waar we tot en met 2026 50.000 euro per jaar subsidie voor beschikbaar stellen,” zegt wethouder Jan Kramer.

KENNISCAFÉ

Een groene gevel levert geen schade op aan een pand en een groen dak heeft ook een gunstig effect op de werking van zonnepanelen; dat wordt op woensdag 6 maart allemaal duidelijk gemaakt in de bibliotheek van Leusden. Vanaf 19.00 uur wordt daar een kenniscafé gehouden, waar geïnteresseerden meer informatie kunnen krijgen. Ook is er een informatiemarkt, waar drie aanbieders aanwezig zijn. Aanmelden voor het kenniscafé kan via www.groenleusden.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie