De auteurs Annette Nobuntu Mul en Jan Terlouw gaan in gesprek met bezoekers over ‘Saamhorigheid in een wankele wereld’ naar aanleiding van het boekenweekthema 'Ik ben alles'.
De auteurs Annette Nobuntu Mul en Jan Terlouw gaan in gesprek met bezoekers over ‘Saamhorigheid in een wankele wereld’ naar aanleiding van het boekenweekthema 'Ik ben alles'. Bibliotheek Eemland

Jan Terlouw te gast in Leusden: ‘Wij zijn in een meer dan ‘wankele wereld’ en tijdperk beland’

12 maart 2023 om 15:07 Duurzaamheid

LEUSDEN Jan Terlouw en Annette Nobuntu Mul komen op maandag 20 maart naar de Marcuskerk in Leusden tijdens de Boekenweek. Zij gaan in gesprek over ‘Saamhorigheid in een wankele wereld’. We gaan op een onverantwoorde manier om met de rijkdommen van onze planeet en maken veel verkeerde keuzes, terwijl er betere, meer logische oplossingen voorhanden zijn. 

,,Wij mensen zijn in een meer dan ‘wankele wereld’ en tijdperk beland.” Volgens Jan Terlouw en Annette Nobuntu Mul is er absoluut hoop en perspectief en kan iedereen in de samenleving bijdragen aan een rechtvaardige, inclusieve en duurzame wereld. Maar naast hoop is er allereerst kennis en bewustwording nodig, vervolgens solidariteit en actie met moreel politiek leiderschap: een nieuw gemeenschappelijk verhaal. 

‘KENTERING DER TIJDEN’

Terlouw meent dat we op een kentering der tijden staan. We moeten fundamenteel anders met de natuur omgaan: ,,We hebben de natuur behandeld als iets wat niet op kan raken, iets wat je naar je eigen hand kunt zetten.” Dit vertelde hij ook eerder in 2018 toen hij ook in Zincafé sprak: ,,We leven op de pof bij de natuur.” Sindsdien heeft hij in Annette zijn levenspartner gevonden en geven samen lezingen waarin het woord vertrouwen een belangrijke rol speelt.

In haar boek Op soek naar Ubuntu ziet zij een alternatief voor ons. Want wat kunnen wij in de Westerse wereld met ons individualistisch denken hiervan leren? Het is het diepgeworteld mens- en wereldbesef uit Afrika: ,,Ik ben, omdat wij zijn en wij zijn, omdat de aarde is.” En: ,,Ik zou willen dat we meer vanuit deze filosofie en waardenpatroon verbindingen ervaren tussen zorgethiek, verzoening, betrokken besluitvorming en betekeniseconomie.” Ook in Terlouws eerdere boek ‘Touwtje uit de brievenbus’ kunnen lezers deze oproep herkennen.

TOEKOMSTSTOEL

Terlouws laatste boek ‘Wankele wereld’ is een bevlogen oproep om beter voor onze aarde te zorgen. Het is het verhaal van een hoofdpersoon die zich aanvankelijk laat leiden door de aangename verlokkingen van de welvaart, maar langzaam aan tot het besef komt dat hij kan bijdragen aan een betere wereld door er zelf verstandiger mee om te gaan.

Op het podium wordt ook in Zincafé een lege stoel geplaatst: de toekomststoel. Dit beeld komt uit Terlouws boek ‘Het hebzuchtgas’. Terlouw: ,,In het boek brengen jongeren ondernemers ertoe om bij vergaderingen een lege stoel bij te zetten. Op die stoel zitten de ongeborenen. Het doel van de stoel is om aanwezigen aan te sporen om over de toekomst na te denken.”

Ook daarover gaan ze graag in gesprek met aanwezigen op 22 maart in Marcuskerk vanaf 20.00 uur. Kaartjes kosten 5 euro en zijn te koop via bibliotheekeemland.nl/samen. De lezing is in samenwerking met Zincafé Leusden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie