De Smederij - gevestigd in de voormalige basisschool Kinderland - stopt met de verhuur van werkruimte aan startende ondernemers.
De Smederij - gevestigd in de voormalige basisschool Kinderland - stopt met de verhuur van werkruimte aan startende ondernemers. Daan Bleuel

Leusden stopt met verhuur De Smederij aan startende ondernemers

2 juni 2020 om 14:55 Economie

LEUSDEN De gemeente gaat stoppen met het verhuren van ruimtes in broedplaats ‘De Smederij’ aan startende ondernemers. Het gaat om ruimtes in het voormalige schoolgebouw van Kinderland aan de Hoefijzer. Directe aanleiding is dat een aantal huurders vertrekt of reeds is vertrokken. 

door Daan Bleuel

,,Gebleken is dat doelstellingen vanuit de Participatiewet nauwelijks zijn behaald’’, concludeert het college op basis van een ingelaste evaluatie. Volgens de website van De Smederij was de bedoeling dat het een plek zou worden ‘waar zorginstellingen en startende ondernemers samenwerken’. ,,Je kunt er terecht voor allerlei dingen, van een bakje koffie, of dagbesteding tot yoga, fysiotherapie, meditatie, maatkleding, schoonheidsbehandelingen of catering. Het is een plek van en voor Leusdenaren, waar iedereen welkom is’’, aldus de website van De Smederij. 

BROEDPLAATS De Smederij moest ook een broedplaats van creativiteit en innovatie worden. ,,Een plek waar de startende ondernemers en de zorginstellingen (zoals De Amerpoort en Centraalzorg) door samenwerking nieuwe activiteiten ontwikkelen en zo maatschappelijke meerwaarde creëren’’, aldus de website. Bijvoorbeeld ‘dat mensen met een verstandelijke beperking, helpen bij het naaiatelier. Of dat bezoekers van de klaverjasavond op andere momenten gebruik maken van de stilteruimte van het zen-centrum.’

 Het college zegt nog wel te gaan onderzoeken of er in De Smederij ‘meer organisaties gehuisvest kunnen worden die collectieve welzijns- of zorgvoorzieningen bieden’. Als dat niet of niet voldoende het geval zou zijn, wil de gemeente in overleg met woningstichting WSL over plannen om het gebied rond de voormalige basisschool opnieuw in te vullen.

 VOEDINGSBODEM De Smederij bestaat sinds de zomer van 2018. Door maatschappelijke organisaties op het gebied van zorg en welzijn en startende ondernemers bij elkaar te brengen, moest een goede voedingsbodem voor creativiteit en innovatie worden gecreëerd. ,,Het doel van de gemeente was om initiatieven te faciliteren die op een andere locatie in Leusden niet van de grond komen’’, aldus het college in een toelichting. De huren in De Smederij waren mede hierom niet hoog.

 Aanleiding voor de tussentijdse evaluatie is dat vier ondernemers de huur inmiddels hebben opgezegd. ,,En op korte termijn vertrekt er nog één’’, laat het college weten. De gedachte dat het bij elkaar brengen van zorgorganisaties en startende ondernemers in een verzamelgebouw tot kruisbestuiving zou leiden, bleek op drijfzand gefundeerd. ,,Er is weinig behoefte bij de huurders om gezamenlijk activiteiten te ontwikkelen’’, constateert het college. ,,Er is ook onvoldoende match tussen de huurders om dit makkelijk tot stand te laten komen.’’

 PARTICIPATIEWET Het doel van de gemeente was om startende ondernemers vanuit de Participatiewet tijdelijk (drie jaar) de mogelijkheid te geven om voor een laag bedrag een ruimte te huren in een pand met gemeenschappelijke voorzieningen. (De Participatiewet is erop gericht mensen die kunnen werken maar dat zonder ondersteuning niet goed voor elkaar krijgen, aan een baan te helpen). Daarna zouden zij zelfstandig verder moeten kunnen. 

 Uit de evaluatie blijkt echter dat slechts weinig ondernemers vanuit een uitkeringssituatie zijn gestart. Daarnaast bleken bijna alle startende ondernemers maar een beperkt aantal dagdelen daadwerkelijk in het pand aanwezig waren. ,,Daardoor wordt het pand niet optimaal gebruikt’’, aldus het college dat ook vaststelt dat ‘de meeste starters onvoldoende omzet draaien om na de ondersteuning van de gemeente zelfstandig verder te kunnen'.

 DAGBESTEDING De gemeente wil nu kijken of er andere partijen te interesseren zijn om hun intrek in De Smederij te nemen. ,,Denk aan arbeidsmatige dagbesteding voor mensen met een licht verstandelijke beperking.’’ Zo niet, dan wil de gemeente in overleg met de woningstichting om te bekijken wat er met de locatie kan gebeuren.

 Knelpunt is wel dat de gemeente de intentie had De Smederij 15 jaar de kans te geven. ,,Dagbestedingsorganisaties zijn met die intentie gaan huren in De Smederij. Als deze organisaties geen plek krijgen in de plannen tot herontwikkeling van het gebied, moet hen wel een alternatief geboden worden.’’

Eén van de ruimtes in De Smederij die momenteel verhuurd wordt aan Yoga Centrum Leusden. Zij moeten dus op termijn zoeken naar een nieuwe locatie.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie