Auke Schouwstra van de NVVK denkt dat de schuldengolf met vertraging op ons afkomt.
Auke Schouwstra van de NVVK denkt dat de schuldengolf met vertraging op ons afkomt. ANP

Schuldengolf blijft uit: stilte voor de storm?

15 september 2021 om 10:30 Economie

LEUSDEN Corona heeft nog niet gezorgd voor een grote toename van het aantal gezinnen met problematische schulden. Toch wordt er gevreesd voor een schuldengolf zodra de noodhulp aan ondernemers wegvalt en schuldeisers minder coulant worden. 

Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er niet meer huishoudens met problematische schulden bij zijn gekomen in de eerste maanden van de coronacrisis. Zo registreerde het CBS op 1 oktober 2020 zo’n 614.000 huishoudens met problematische schulden. Dit is 7,6 procent van alle huishoudens in Nederland. Begin vorig jaar lag dit percentage op 7,9. 

In oktober vorig jaar zat 3,5 procent van de Leusdenaren in de schulden

In Leusden kwamen er ook niet meer huishoudens met geldproblemen bij sinds het begin van de coronacrisis. In oktober vorig jaar registreerde het CBS hier 460 huishoudens met problematische schulden, dit is 3,5 procent van alle huishoudens. Begin 2020 lag dit percentage in de gemeente op 3,9.

ZZP’ERS IN DE SCHULDEN Flexwerkers en zzp’ers werden vaker als problematisch schuldenaar geregistreerd. Daar kijkt Auke Schouwstra van de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK) niet van op. “Deze beroepsgroep is door de coronacrisis zwaar getroffen en heeft een grote inkomensval gemaakt. Ook zijn er zzp’ers die buiten alle pakketten van de steunregelingen vielen.”

Ondernemers konden de afgelopen tijd gebruikmaken van belastinguitstel en betaalpauzes van banken. Of er een grote schuldenberg valt te verwachten als de noodhulp stopt? ,,Dat moeten we niet te snel zeggen. Zzp’ers en ondernemers in de horeca en entertainment zijn hard geraakt. Maar we zien bijvoorbeeld nog steeds geen grote betalingsachterstanden bij energiebedrijven of grotere drukte bij deurwaarders”, zegt Nadja Jungmann, lector Schulden en Incasso van de Hogeschool Utrecht. 

ZZP’ers en ondernemers zijn hard geraakt

Volgens Jungmann hebben veel partijen nog geen antwoord op de vraag hoe coulant zij om zullen gaan met de betalingsachterstanden die door de coronacrisis zijn veroorzaakt. ,,Veel partijen, zoals banken, zijn zoekende naar hoe streng zij in de nabije toekomst zullen omgaan met levensvatbare ondernemingen die door corona in de problemen zijn gekomen. Of er een golf komt, hangt onder meer af van hoe coulant zij blijven.”

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


Of er een grote schuldenberg valt te verwachten als de noodhulp stopt? ‘Dat moeten we niet te snel zeggen.’ - Foto: ANP

SCHULDENGOLF Schouwstra van de NVVK denkt dat de schuldengolf met vertraging op ons afkomt. ,,De belastingschuld bij bedrijven is inmiddels opgelopen tot zestien miljard, een immens bedrag dat terugbetaald moet worden.” Per 1 oktober aanstaande krijgen ondernemers vijf jaar de tijd om de uitgestelde belastingschulden terug te betalen. ,,Je kan je afvragen of dit niet te kort is. Er gaan sowieso nog uitgestelde faillissementen vallen.”

Schuldeisers gaan een keer verhaal halen

Vooralsnog blijft de drukte in de schuldhulpverlening uit. Dit merkt ook directeur Dick van Maanen van schuldhulpbureau Stadsring51 in Amersfoort. Hij verwacht dat de drukte nog toe gaat nemen. “Schuldeisers gaan een keer verhaal halen. De drukte komt traag op gang, maar gemiddeld wachten mensen ook vijf jaar om schuldhulp in te roepen. Vooral ondernemers wachten lang.” Het schuldhulpbureau van Van Maanen probeert zich alvast goed voor te bereiden op een mogelijke schuldengolf. ,,Voor ondernemers hebben we een ondernemersloket met expertise van mensen die zelf ook ondernemer zijn geweest. Ook hebben we een laagdrempelige online tool opgezet voor mensen die door de pech van corona in de problemen zijn geraakt.”

Maar niet alle gemeenten hebben de schuldhulp voor ondernemers goed op orde, zegt Jungmann. ,,Als er toch een schuldengolf komt, is dit wel een punt van zorg.”

Wat je kunt doen als je in de schulden zit
Als je financiële problemen te groot worden dan kun je om hulp vragen. Je kunt terecht bij verschillende adressen, zoals:

-De afdeling schuldhulpverlening van je gemeente
-Maatschappelijk werk
-Buurt- of wijkteams
-De kredietbank
-Het juridisch loket
-De sociaal raadslieden

Volgens de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) moeten gemeenten de schulden van hun burgers zo goed mogelijk verhelpen en moeten de problematische schulden zo vroeg mogelijk worden gesignaleerd. De Wgs is per 1 januari 2021 op de vroegsignalering aangescherpt. Zo is er sindsdien vastgelegd dat de organisaties die verantwoordelijk zijn voor vaste lasten, informatie moeten uitwisselen over bewoners met betalingsachterstanden. Dat zijn bijvoorbeeld verhuurders en leveranciers van water, elektriciteit, gas en warmte.

Als je bij de gemeente aanklopt zal de schuldhulpverlener in eerste instantie een oplossing proberen te zoeken met de schuldeisers. Is dat niet mogelijk dan wordt de rechter gevraagd om een oplossing, dat is het wettelijke traject (Wsnp).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie