Er wordt weer geploegd met paarden.
Er wordt weer geploegd met paarden. Arnoud J Spaaij

Alles nu bij Groot Zandbrink

9 september 2020 om 09:59 Evenementen

LEUSDEN-ACHTERVELD De ploeg- en hooidag werden afgelast deze zomer. Maar zoals ook het boerenleven altijd doorgaat, gaan ook de activiteiten op boerderij Groot Zandbrink toch weer door. Dit jaar alles verenigd op één mooie zaterdag.

Arnoud J Spaaij

,,De Oogstdag in Den Treek was sowieso niet meer te behappen”, zegt Hans Veurink, coördinator bij Vallei Horstee, ,,die locatie had vooral ook logistiek nogal wat obstakels. Maar we hebben op boerderij Groot Zandbrink heel wat activiteiten. De houtdag stond nog in de planning en dus hebben we nu alles op één dag. Bomenzagen zit er vanwege de corona natuurlijk niet in. Wel wordt er geploegd met paarden. Zeker twaalf combinaties doen mee. Maar zijn er ook heel veel andere dingen te doen op het erf en de weilanden.” Veurink aarzelt wat bij de benaming van het evenement. ,,Het zou de nazomerdag kunnen worden”, zegt hij en vult aan, ,,maar wat mij betreft mag het ook gewoon toch Oogstdag worden.”

De oude ambachten herleven weer. ’s Morgens start de wandeltocht in het kader van vijfenzeventig jaar bevrijding. ,,Die stond in het voorjaar in de planning, maar kan nu ook prima gelopen worden. Daarvoor dient men zich vooraf op te geven”, zegt Veurink. De twaalf kilometer lange wandeling gaat onder andere langs een aantal wederopbouwboerderijen en een dropping zone uit de oorlog. Onderweg wachten gidsen die verhalen vertellen. Na de wandeling kunnen aansluitend vanaf de middag de activiteiten op de boerderij bezocht worden.”

De nazomer-oogstdag kan ook gewoon bezocht worden zonder de wandeling te maken. Er zijn dit keer dingen minder groots, maar ruimte op het erf en in de weilanden is er voldoende. ,,Eigenlijk is alles buiten en bezoekers kunnen gemakkelijk afstand houden van elkaar.”

Inmiddels bestaat Groot Zandbrink ook al weer vijf jaar in de huidige vorm. Het wordt niet gevierd, maar een feestelijke sfeer geeft het wel. Activiteiten zijn er volop ontwikkeld de afgelopen jaren en nieuwe plannen zijn er ook. Er wordt gewerkt aan een monument dat in de omgeving wordt geïntegreerd. Het is een archeologisch kunstwerk waar ook zaterdag negentien september informatie op het terrein over wordt gepresenteerd.

Informatie en opgeven voor de wandeling: www.valleihorstee.nl.

Arnoud Spaaij
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie