Afbeelding
Arnoud J. Spaaij

Vallei Horstee viert jubileum met Oogstdag XXL

Evenementen

ACHTERVELD Het is een evenement voor boeren, burgers en buitenlui. En voor iedereen die een leuke dag wil beleven. Met de Oogstdag XXL op 19 en 20 augustus zet de jubilerende natuurvereniging Vallei Horstee de geschiedenis, het heden en de toekomst van het buitengebied van de Gelderse en Utrechtse Vallei op de kaart.

Arnoud J. Spaaij

Dirk Jan Bleijerveld, coördinator bij Agrarische Natuur- en Milieuvereniging Vallei Horstee, is bijzonder blij met met het programma dat voor de jaarlijkse oogstdag op hoeve Groot Zandbrink tot stand is gekomen. „Vallei hofstee bestaat vijfentwintig jaar en dat vieren we het hele jaar maar we hebben de gelegenheid aangegrepen om de jaarlijkse oogstdag in een nieuw jasje te steken,“ begint Bleijerveld. 

UITGEBREID Wie dan denkt dat de gezellige leerzame dag voor jong en oud met oude ambachten, kramen, wandelingen, dieren en werken met tuigpaarden uit de traditie is, maakt zich onterecht zorgen. In tegendeel, zo legt Bleijerveld uit: „We vinden dat onze doelgroep zoveel groter is dan alleen het vaste publiek dat regelmatig belangstelling heeft voor de activiteiten. Daarom hebben we een uitgebreider programma waarin ook plaats is voor lezingen, rondleidingen en gerichte bijeenkomsten. Het waterschap werken we natuurlijk veel mee samen, maar ook veevoederbedrijven komen bijvoorbeeld uitleggen wat er zoal in diervoerders zit. Er zijn presentaties van Vallei Boert Bewust, melkrobots en trekkers. En die laatste ook weer oude en nieuwe.“ 

Maar ook de in omgeving wellicht iets minder bekende sectoren krijgen dit keer meer aandacht. Zo is het Poultry Experience Centre vertegenwoordigd en bijvoorbeeld ook geitenhouderij de Nieuwe Riet. De oogstdag werd tot nu toe altijd gehouden op zaterdag. Dit jaar is deze uitgebreid met diverse activiteiten op vrijdag. 19 en 20 augustus is er een mix van oude gebruiken, methodes, bestaande en toekomstige mogelijkheden van het gebruik van het buitengebied. 

Omdat de landbouw nog altijd de belangrijkste sector is in het buitengebied, is er een intensive samenwerking met tal van verschillende partijen voor het gebruik en beheer van datzelfde buitengebied. „Denk daarbij ook aan samenwerking voor energie-opwek,“ vertelt Bleijerveld, „Vallei Horstee werkt met de gebruikers van de omgeving samen voor veel verschillende toepassingen en oplossingen. Dat willen we graag laten zien maar ook tegelijkertijd weer informatie uitwisselen en aanreiken bij het publiek.“Het terrein waar alle activiteiten op plaatsvinden is dit keer nog groter dan andere jaren. Dat komt deels voort uit een veel groter activiteitenprogramma maar, en dat hoort inmiddels bij het aantrekkelijke vaste programma, boomstamslepen met paarden, akkermengsels op de proefakker van Groot Zandbrink en demonstraties van leerbewerker en de eigen smid nemen nu eenmaal veel ruimte in. 

Het volledige programma met deelnemers, lezingen en rondleidingen is te vinden op de website valleihorstee.nl/jubileum-vallei-horstee. Toegang is gratis.

advertentie
advertentie