Karin Horst (bibliotheek Eemland en organisator) en Caroline Nelissen (schrijfster en mede-organisator) met de gildespeldjes.
Karin Horst (bibliotheek Eemland en organisator) en Caroline Nelissen (schrijfster en mede-organisator) met de gildespeldjes. Hanneke de Witte

Bijeenkomst Gilde Eemlandse Schrijvers: ‘Spiegel hard nodig voor auteurs’

Evenementen

REGIO Karin Horst van Bibliotheek Eemland is de initiatiefnemer van Het Gilde Eemlandse Schrijvers, een gilde voor schrijvers uit Amersfoort, Baarn, Bunschoten-Spakenburg, Leusden en Woudenberg.

Adriënne Nijssen

In 2009 was de eerste bijeenkomst. Later kwam er een boekenkast voor ‘Eemlandse Schrijvers’ en tal van andere activiteiten. ,,Voor de bibliotheek is het handig om alle Eemlandse schrijvers te kennen. Ze nemen deel aan verschillende activiteiten zoals ‘Boek van de Maand, Waar Gebeurd en de Mensenbieb en delen zo hun kennis. Eigenlijk doe ik nooit meer iets zonder er een Eemlandse schrijver bij te betrekken”, zegt Horst.

SPIEGEL Het gilde is er voor álle schrijvers, dus romans, informatieve, dichtbundels, kinderboeken. ,,Bij mijn dichtbundelpresentaties in de bibliotheek merkte ik dat dat een plaats is waar mensen graag en eerder naar toe komen. Ik ging ook naar andere boekpresentaties en dan praat je op een ander level. Als schrijver doe je alles zelf, maar je hebt een spiegel nodig. Dat is een behoefte van elke schrijver”, vertelt Ali Serik, één van de Eemlandse Schrijvers. Jos Schellart, ook dichter, sluit zich daarbij aan. ,,Ik zie graag andere gezichten die dezelfde liefhebberij hebben als ik. Het inspireert me”, vertelt hij.

Het is stimulerend om collega’s te ontmoeten. Dat vindt ook schrijver en verteller Aat van der Harst. ,,De meeste contacten had ik bij Golfbreker Radio. Daar heb ik vrij veel Eemlandse schrijvers tegenover me gehad. Ik heb met Karin en Caroline het ‘Waar Gebeurd-podium’ een tijdje vorm gegeven. In het Kadecafé wordt één keer per twee maanden een vertelmiddag georganiseerd in samenwerking met de bibliotheek. Ik ben op dit moment betrokken bij het Boek van de maand-gesprek, waar altijd een Eemlandse schrijver is.”

MARKETING Caroline Nelissen, regelmatig in de bibliotheek voor lezingen over haar boeken, roemt die vertelmiddagen. ,,Dat zouden meer schrijvers moeten weten, zodat ze komen vertellen en luisteren”, zegt ze. Caroline denkt dat er op het gebied van het proces van het schrijven en het daarna op de markt zetten ook nog veel te halen is bij elkaar. ,,Hoe vind je een goede co-lezer? Hoe vind je een uitgever? Hoe doe je je marketing? Heel veel schrijvers zijn misschien bang om dat te doen, maar kennis delen is heel belangrijk.”

Bibliotheek Eemland nodigt op zaterdagavond 27 augustus schrijvers uit Amersfoort, Baarn, Bunschoten-Spakenburg, Leusden en Woudenberg uit voor het Gildefeest Eemlandse schrijvers. Tijdens deze feestelijke avond wordt er ook een speciale reverspin uitgereikt. Verder is er muziek en een quiz. Voor het volledige programma zie de website van Bibliotheek Eemland.

Aanvang van deze avond is om 20.00 uur, deur open 19.45 uur. Het feest duurt tot 23.00 uur. Als Eemlandse Schrijver mag je op deze avond één introducee meenemen. Graag aanmelden in verband met de voorbereidingen. Dat kan via www.bibliotheekeemland.nl.

Voor meer informatie of vragen: Karin Horst, k.horst@bibliotheekeemland.nl.

advertentie
advertentie