De voorgevel heeft een hardstenen plaquette met de naam 't Brinkje en jaartal 1919. Veel details zijn verwerkt in het ornament.
De voorgevel heeft een hardstenen plaquette met de naam 't Brinkje en jaartal 1919. Veel details zijn verwerkt in het ornament. Mariska Stehouwer

't Brinkje als kerstornament

12 december 2019 om 07:00 Historie

LEUSDEN In de etalage van MJ Bloem op de Biezenkamp vind je tussen alle glinstering een noviteit: een kerstornament van 't Brinkje. Een ontmoeting tussen de eigenaresse van de boerderij en bloemiste Jeannette Zelle zorgde er voor dat de 100 jaar oude boerderij gekozen werd als kerstornament.


Mariska Stehouwer

Zelle liep afgelopen januari met collega bloemist Margreet van den Boom op een vakbeurs in Parijs op zoek naar mooie items voor de feestdagen. ,,We zagen zoveel moois en dan komt ook de inspiratie. We wilden iets unieks, iets echt Leusdens. Op de beurs en daarbuiten hadden we al contacten met leveranciers van handgemaakte producten. We dachten aan een ornament, maar welk Leusdens gebouw moesten we daarvoor nemen? Veel gebouwen kwamen voorbij tot we een keer met een klant over het idee aan het praten waren. Zij bleek de huidige bewoonster van 't Brinkje aan de Hamersveldseweg. Een charmant toegankelijke boerderij en mooi toeval was dat het pand dit jaar 100 jaar oud bleek te zijn."

IDEE TOT UITVOERING ,,Via een bloemist in Deventer kwamen we bij een Pools bedrijf uit die deze ornamenten kon maken. We legden contact met de Historische Kring Leusden om zo aan tekeningen van het pand te komen en ook werden er in samenwerking met de eigenaren foto's gemaakt. Zo konden we 't Brinkje goed in kaart brengen want de afmetingen en de details moesten wel kloppen. Uiteindelijk geef je het project uit handen aan de vakmannen in Polen. Zij maakten een mal van metaal welke gebruikt werd bij het glasblazen. Vervolgens werd elk glazen ornament met de hand beschilderd. Via de mail werden we steeds op de hoogte gehouden van het proces. Begin november werden de ornamenten geleverd en dan is het wel spannend om de doos te openen. Maar het ornament bleek nog mooier dan verwacht en past helemaal in de sfeer die wij bij hier willen uitstralen. Zodra iemand hier de deur binnenstapt moet je betoverd raken door wat je ziet."

Om meer over 't Brinkje te weten te komen dan alleen de nominatie voor de erfgoedprijs Leusden in 2011 werd contact gezocht met de Historische Kring Leusden die bij diverse mensen ten rade ging en de archieven bekeek. Wout van Zandbrink, zijn vader was destijds wethouder, weet te vertellen. ,,'t Brinkje was eigendom van de gemeente Leusden, die kochten het destijds aan omdat er een nieuwe wijk (Rozendaal) ontwikkeld werd en er een weg dwars door het Brinkje zou moeten gaan lopen. Toen die plannen werden gewijzigd en 't Brinkje niet gesloopt hoefde te worden kreeg mijn vader 't Brinkje te huur aangeboden. Later is de woning gekocht door Michel Schoonderbeek die het heeft verbouwd." José Huurdeman weet het volgende aan te vullen: ,,'t Brinkje is gebouwd door de boer van De Swartesteegh, Van den Hengel. De eerste bewoner was Tijntje van den Hengel (zus van Manus). De ouders van Jan van den Hengel, de smid, brachten hun oude dag door in 't Brinkje, dat was in de jaren eind '20 - begin '30. Wethouder Lakeman heeft er ook gewoond. Zijn vrouw had een antiekwinkel in de passage van de Hamershof en de opslag van antiek stond in de schuur bij 't Brinkje. Van Zandbrink was dus de tweede wethouder die er kwam te wonen, al volgde hij de eerste niet op, want Jan van de Broek woonde er eerst nog."

Het ornament is te bewonderen en te koop bij MJ Bloem op de Biezenkamp. Het is gemaakt in de juiste verhoudingen en heeft de afmetingen 7x12 cm. De huidige bewoonster maakt bij elk ornament een handgeschreven kaartje.

't Brinkje in vroegere jaren, toen nog zonder bebouwing in de omgeving.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie