Verbeelding van de 101 in het Overwinningspark in Tasjkent.
Verbeelding van de 101 in het Overwinningspark in Tasjkent. Stichting Sovjet Ereveld

Leusdens Ereveld prominent in Oezbeeks museum

24 mei 2020 om 13:04 Historie

LEUSDEN Het gloednieuwe Museum van de Glorie in Oezbekistan krijgt een sectie die volledig is gewijd aan de 101 Oezbeken die in Amersfoort om het leven werden gebracht. De president van het Centraal-Aziatische land heeft de Nederlander Remco Reiding uitgenodigd om in Tasjkent advies te komen geven. Dat meldt de Stichting Sovjet Ereveld in een persbericht.

Het Museum van de Glorie staat in het Overwinningspark in de Oezbeekse hoofdstad. Beide werden afgelopen 9 mei officieel geopend door president Shavkat Mirziyoyev.

Het park en het museum zijn volledig gewijd aan de Tweede Wereldoorlog, die meer dan 450.000 Oezbeken in dienst van het Rode Leger het leven kostte. 101 van deze soldaten kwamen in Kamp Amersfoort om het leven door mishandeling of executie. Ze liggen begraven op het Sovjet Ereveld in Leusden.

Reiding, directeur van Stichting Sovjet Ereveld, verricht al meer dan twintig jaar onderzoek naar de oorlogsslachtoffers die op dit Ereveld begraven liggen. Hij is al meermaals door de Oezbeekse autoriteiten ingeschakeld als expert. Zo is er een boek en een speelfilm uitgebracht over de 101 en werkt de nationale filmmaatschappij in samenwerking met Stichting Sovjet Ereveld aan een documentaire.

President Mirziyoyev heeft de ministeries en archieven in zijn land bovendien persoonlijk opdracht gegeven om Reiding te helpen bij zijn onderzoek. De 101 soldaten liggen nog altijd begraven als onbekenden. In samenwerking met de autoriteiten probeert Reiding hun identiteit te achterhalen.

De officiële uitnodiging werd deze week in Amersfoort overhandigd aan Reiding door de ambassadeur van Oezbekistan in Brussel, Dilyor Khakimov. Ter viering van dit besluit nam hij een traditionele Oezbeekse feestmaaltijd mee.

,,Het levend houden van de nagedachtenis aan deze 101 soldaten is voor ons land van groot belang’’, zei ambassadeur Khakimov. ,,De president heeft Remco Reiding als voornaamste onderzoeker en partner gevraagd zich te buigen over het ontwerp van de sectie over dit belangrijke verhaal.’’

Overzichtsfoto van het nieuwe Overwinningspark in Tasjkent.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie