De blokken wegen ongeveer twee ton per stuk.
De blokken wegen ongeveer twee ton per stuk. Arnoud J Spaaij

Tankblokkade in ere hersteld: ‘Ik speelde in de gaten vroeger’

7 juli 2021 om 08:57 Historie

LEUSDEN Zes enorme blokken beton vormen een nieuwe historische tankversperring aan de Engweg. Een kraan takelde de betonblokken dinsdagmorgen op hun plek. Daar zijn ze vanaf nu een blijvende herinnering aan de tankblokkades op de Hessenweg en de Engweg.

Arnoud J Spaaij

Precies daar waar tot voor kort nog de oude Engweg liep, zijn de zes blokken herplaatst. Niet op de plek waar ze ooit stonden. Dat zou opnieuw een obstructie geven, want aan het begin van de oorlog - toen Nederland de Waterlinie inzette tegen het invallende Duitse leger - werden vier blokken op de Hessenweg tussen de Stoutenburgerlaan en de Emelaarseweg geplaatst. Twee blokken vormden een tankkering op de Engweg. 

De betonblokken waren voorzien van uitstekende stalen staven en zo werden het onneembare barricades voor tanks en andere voertuigen. De blokkeringen waren onderdeel van de inundatie waarbij de Grebbelinie in Leusden een strategisch onderdeel was van de Hollandse Waterlinie van de voorverdediging van West-Nederland.

GEVONDEN De betonblokken stonden maar kort op de Hessenweg en de Engweg. Omdat de weerstand van Nederland snel gebroken werd en de Duitse bezetter de wegen weer vrij maakte. De blokken werden aan de kant geschoven. Na de oorlog werden de blokken echter hergebruikt voor een goed doel. Aan de Emelaarseweg werd er een schuur van gebouwd achter het huis van Johan en Jans van Dijk en daar raakten de blokken in vergetelheid tot recent ze weer ontdekt werden toen de oude schuur gesloopt werd.

WAAR José Huurdeman en Hans Peter Reinders zochten het verhaal achter de historische tankblokkade uit en hebben met veel hulp van instellingen en bedrijven een restauratie van de tankversperring uitgevoerd. Om de militaire cultuurhistorie zo goed mogelijk in te vullen, werd gezocht naar een geschikte plek. Die werd gevonden op het landgoed De Horst in Stoutenburg. Daar werd een een deel van de Engweg omgelegd voor het aanleggen van het landgoed. Precies op de zichtlijn van de Engweg staat nu de historische tankblokkering.

OPENING Huurdeman en Reinders waren dinsdag aanwezig bij het plaatsen van de blokken door aannemer Wernsen. Maar het ging ook onder het toeziend oog van Truus van Dijk, dochter Johan en Jans van Dijk. Ze speelde als meisje op het erf en kan zich nog herinneren dat haar vader de blokken had staan. „Ze stonden overeind. Dan waren ze groter om de muren van de schuur te vormen. Maar ik kan me nog goed herinneren dat ik als klein meisje in de gaten kroop die in de blokken zitten. Dat moet in rond 1950 geweest zijn. Later, toen de schuur er stond kon je nauwelijks nog zien dat die gebouwd was van die blokken.”

Word premiumlid, steun uw lokale krant en lees meer over dit stukje geschiedenis in dit achtergrondartikel.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie