Beeldend kunstenaar MarYane Nas is nog op zoek naar betaalbare atelierruimte.
Beeldend kunstenaar MarYane Nas is nog op zoek naar betaalbare atelierruimte. Prive

'Schilderen bestaat voor 20 procent uit creatie en 80 procent ambacht'

1 februari 2020 om 12:32 Kunst

LEUSDEN Nog geen twee jaar geleden verruilde beeldend kunstenaar MarYane Nas haar woonplaats Deventer voor Leusden. Hier wil ze graag haar kennis en kunde delen met de oprichting van de Teken- en Schildersgroep TonSurTonArt en neemt ze deel aan de eerstvolgende Open Atelier route van Leusden en Woudenberg.

Mariska Stehouwer

Als nieuwkomer in Leusden moet zij connecties op het gebied van kunst weer gaan opbouwen. ,,In Deventer had ik een winkel 'iedersstijl' waar we kunst exposeerden en verkochten. Ook heb ik de kunstmarkt in Bathmen nieuw leven ingeblazen. Leusden ken ik nog niet maar er zijn volgens mij veel kunstenaars in dit dorp te vinden. We kunnen Leusden misschien wel als kunstenaarsdorp gaan neerzetten."

Ideeën heeft de beeldend kunstenaar genoeg, maar ze is ook nog zoekende; naar betaalbare atelierruimte bijvoorbeeld. ,,Al zou ik maar ergens anti-kraak kunnen zitten. Het hoeft zeker niet zo netjes allemaal, maar een atelierruimte biedt weer mogelijkheden om grote doeken te maken en ideeën verder uit te werken zoals workshops organiseren, dagjes buiten schilderen en gezamenlijke uitstapjes naar exposities. "

We kunnen Leusden misschien wel als kunstenaarsdorp gaan neerzettenEIGEN WERK Surrealisme is de stijl die Nas zelf heel erg kan waarderen. ,,Het hoeft niet allemaal binnen de kaders en je maakt het mysterieus waardoor je er langer naar kunt kijken. Het moet boeien op de langere termijn."

Ze werkt graag met olieverf. ,,Olieverf heeft een lange droogtijd maar je bouwt het schilderij op in lagen waardoor je het meer diepte geeft. Het mooie daarvan is weer dat door het verschillend invallend licht er elke keer weer andere aspecten van de afbeelding naar boven komen."

Op verzoek maakt de beeldend kunstenaar ook levensloop portretten. Nas: ,,Een origineel cadeau, een portret samengesteld met afbeeldingen passend bij het leven. Er moet een stukje van je hart in al je werk zitten waardoor het meer zeggingskracht krijgt."

ONTSPANNING DOOR INSPANNING Vanaf januari start Nas met het geven van teken- en schilderlessen in de Til. ,,Je merkt toch dat er vanuit de maatschappij meer flow naar creativiteit komt. Mensen zijn vaak zo druk dat ze vergeten tijd voor zichzelf te reserveren. Door even uit het dagelijks ritme te stappen, hoop ik dat je hierdoor weer energie voor de rest van de week krijgt. Eigenlijk ontspanning door inspanning vertelt ze.

LAAGDREMPELIG ,,De aangeboden cursussen zijn elf weken lang, waardoor de prijs laag kan blijven en het laagdrempelig is om te starten. Iedereen kan meedoen met eigen tekenmaterialen zoals acryl, aquarel, olieverf of mixed media. Je kan prima met de acrylverf van de Action beginnen. Uiteindelijk merk je zelf wat je fijn vindt om te gebruiken. Er zal aandacht en tips gegeven worden over compositie, kleuren, beeldtaal en gebruik materiaal."

De groepen zijn begin januari gestart maar er kan nog ingestroomd worden. Aanmelden kan via tonsurtonart@gmail.com of 06-40395222.

RUIM CURSUSAANBOD Het aanbod schilderscursussen is groot in Leusden. Niet alleen via Latent Talent en Scholen in de Kunst, maar net als MarYane Nas bieden kunstenaars zelf cursussen aan. Axel Veenendaal is hier één van. Hij geeft al bijna 15 jaar schildersles in zijn atelier aan de Esdoornhof 22. ,,Er zijn veel mensen die graag zouden willen schilderen of tekenen, maar bij voorbaat al zeggen 'dat kan ik toch niet' of 'ik heb geen talent'. Voor mij is dat een uitdaging. Schilderen bestaat voor 20 procent uit creatie en 80 procent ambacht en ik help je graag bij het ontwikkelen van deze aspecten. Portretten, abstracten, landschappen, stillevens, naakten, alles komt voorbij. Er is nog ruimte bij de cursussen."

Belangstellenden kunnen contact opnemen: telefonisch of Whatsapp via 0651-470500 of via de mail: axel@axelv.nl.

Op zaterdag 14 maart neemt Teken -en Schildersclub TonSurTonArt deel aan de Hobby Markt, Antares, Maximaplein 7, tegenover Dirk van den Broek, Leusden-Zuid. De markt duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Hier zijn ook de olieschilderijen van MarYane Nas zien en zal de TonSurTonArt gepromoot worden. Belangstellenden kunnen zich dan inschrijven voor een Workshop (datum nog niet bekend) en voor een cursus van TonSurTonArt.
Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie