Jeff de Vries, ambassadeur van de stichting 'AED Leusden doet mee' bij de eerste geplaatste AED aan de woongroep 'De Valleihorst' Ruigevelddreef.
Jeff de Vries, ambassadeur van de stichting 'AED Leusden doet mee' bij de eerste geplaatste AED aan de woongroep 'De Valleihorst' Ruigevelddreef. Jeff de Vries

Hoe Jeff de Vries zorgde voor AED’s in Leusden

21 juni 2020 om 08:00 Maatschappelijk

LEUSDEN Iedere organisatie kent wel een lid die buitengewoon belangrijk is voor het succes van de organisatie. Bij de samenwerking tussen de EHBO Leusden en de Stichting 'AED Leusden Doet Mee' is dat Jeff de Vries.

De afgelopen twee jaar was hij verantwoordelijk en hield zich actief bezig met het zoeken naar AED-locaties in de woonwijken van Leusden en het maken van de afspraken met de eigenaren van de woningen of bedrijfspanden waarop die AED’s geplaatst werden. Tijd om eens kennis te maken met hem.

Een grote vaart stuurman gaat de wal op en raakt EHBO betrokken

De Vries startte zijn carrière als stuurman grote vaart. Na de zeevaartschool in Delfzijl in 1965, voer hij eerst bij de koopvaardij en werd aansluitend zeeofficier bij de Koninklijke Marine. De Vries was intussen getrouwd, had een gezin met kinderen en zocht na tien jaar varen een baan aan de wal. Hij deed een bedrijfsopleiding voor artsenbezoeker en kwam in dienst bij een Amerikaans farmaceutisch bedrijf en kreeg daar veel kennis op medisch gebied. Daarna werkte De Vries tien jaar voor een wervings- en selectiebureau, deed veel mensenkennis op, resulterend in dat hij na enige tijd voorzitter werd van een beroepsvereniging van behandelaren van psychosomatische klachten.

De betrokkenheid bij de EHBO kwam in 2007 door zijn vrouw, die tot haar overlijden penningmeester was van de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO, afdeling Leusden. De Vries besloot na haar overlijden een cursus EHBO te gaan doen en na een half jaar lid te zijn, werd hij tot zijn verbazing gevraagd om ook voorzitter te worden. Dit resulteerde erin dat hij dit acht jaar lang deed.

Gemeente-initiatief 'Maak Leusden hartveilig' gaf de start

AED AMBASSADEUR Hier komt de relatie met de AED’s om de hoek kijken, want eind 2017 organiseerde de gemeente Leusden een informatiebijeenkomst over het thema 'Hartveilig maken van Leusden'. Daar werd de vraag gesteld door de gemeente of de afdelingen EHBO Leusden en Achterveld bereid zouden zijn om Leusden te voorzien van een dekkend aantal AED’s en daarbij ook te zorgen voor voldoende getrainde en gecertificeerde burgerhulpverleners. Tussen partijen werd een convenant gesloten en De Vries heeft toen op zich genomen om 'AED Ambassadeur' te worden als onderdeel van het plan om voldoende AED’s in de woonwijken van Leusden te gaan plaatsen.

Gelijktijdig was er een actie gaande om aan de woongroep 'De Valleihorst' een openbare AED te gaan plaatsen, een initiatief van een bewoner van deze woongroep en een buurtgenoot, met als gevolg dat beide initiatieven samen kwamen en besloten gezamenlijk actie te gaan voeren.

Jeff maakt een start met tien AED’s naar 'buiten' voor 2.000 euro

NIET VOLDOENDE Intussen had De Vries zijn voorzitterschap van de afdeling EHBO Leusden overgedragen aan mevrouw Rita van den Biggelaar en kon hij zich wijden aan een inventarisatie van het aantal en de plekken waar de AED’s in de wijken van Leusden moesten gaan komen. De Vries maakte een inventarisatie van de benodigde AED’s en al gauw bleek dat de financiële toezegging van 2.000 euro van de gemeente bij lange na niet voldoende was. Voor de benodigde 24 stuks apparaten, inclusief kast kosten 2.500 euro per stuk, was vele malen meer budget vereist. 

Slim maakte De Vries een plannetje om van de reeds aanwezige, maar inpandig geplaatste AED’s, er tien naar buiten te krijgen, door een bijdrage aan te bieden voor de kast waar de AED in moest komen. Zo lukte het De Vries om een tiental AED’s naar buiten te krijgen. Dit was een start, maar er waren er meer nodig. Samen met de toen opgerichte stichting 'AED Leusden doet mee' werd door De Vries een actieplan met begroting ontwikkeld voor de plaatsing van nog 24 stuks die allen binnen een straal van 300 meter dag en nacht bereikbaar zouden zijn.

BEROEP OP INWONERS Met dit actieplan zijn de Stichting en de EHBO verenigingen samen naar het toenmalige Leusdense college gegaan. En ja hoor, het plan werd aangenomen en de Stichting kreeg een toezegging van de gemeente om deze 24 stuks te helpen financieren door een bijdrage van 30.000 euro ter beschikking te stellen. Tevens doneerde een aantal grote Leusdense bedrijven. Samen besloten de EHBO Leusden en de Stichting 'AED Leusden doet mee' om ook een beroep te doen op de inwoners van Leusden. De samenwerking tussen beide organisaties werd steviger, toen met behulp van een groot aantal vrijwilligers op diverse markten en pleinen promotie voor de AED’s werd gemaakt en een bijdrage werd gevraagd.

Hij trok cirkels met een straal van 300 meter op de kaart en op het middelpunt zocht hij een huis, belde aan en vroeg of ze een AED aan de woning wilden

Intussen ging De Vries verder om locaties te zoeken voor het plaatsen van de AED’s in de woonwijken van Leusden. Hiervoor gebruikte hij de plattegrond en trok cirkels met een straal van 300 meter op deze kaart en kwam zodoende op een aantal locaties zoals de richtlijn van de Hartstichting was. Op de plaats van het middelpunt van de cirkel zocht hij een huis, belde aan en vroeg de bewoner of die een AED kast aan zijn woning wilde laten plaatsen. Zei deze ja, dan werd een contractuele overeenkomst afgesloten en binnen enkele weken was er weer een levensreddende AED geplaatst. 

Zo ging het bij elkaar op ruim twintig locaties waarbij de geplaatste AED voor rekening, risico en onderhoud van de Stichting 'AED Leusden Doet Mee' blijft. Dat ging niet altijd gemakkelijk, want bij een paar adressen duurde het proces tussen aanbellen en uiteindelijke plaatsing wel anderhalf jaar. De Vries’ motivering en bovengenoemde levenservaringen gaven vaak de doorslag voor een positief besluit. Daarnaast namen inwoners van Leusden zelf het initiatief om in hun wijk een AED te plaatsen.

NU HET BUITENGEBIED Is het verhaal hiermee ten einde. In het geheel niet. Nu alle woonwijken van Leusden voorzien zijn van de AED’s, rest nog het buitengebied. Het dorp Achterveld wordt door de EHBO Achterveld verzorgd en heeft zelf al zeven AED’s in eigen beheer. Maar in het grote overige buitengebied van de gemeente moeten nog minimaal vijftien AED’s geplaatst gaan worden. De Vries heeft aangeboden om deze taak ook op zicht te nemen en zo het gehele project tot een goed einde te brengen. Dit tot grote vreugde van het bestuur van de Stichting. Hij is er al mee gestart door ook hier een inventarisatie te maken van potentiële locaties, waarbij de straal van de cirkel die bij de woonwijken 300 meter was, nu 500 meter wordt. 

Ook nu hoopt de Stichting dat naast de bewoners, boeren en bedrijven in het buitengebied, ook de Gemeente Leusden over de brug zal komen door een substantieel bedrag ter beschikking te stellen. Ook het buitengebied van Leusden heeft recht op hartveiligheid en de Stichting kan dit eenvoudigweg niet alleen opbrengen.

Op www.ehbo-leusden.nl is onder 'HartslagNU' de plattegrond te vinden, waarop alle actuele locaties te zien zijn met adresinformatie en locatiefoto.


ehbo-leusden.nl

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie