Marcel Landman (SOL) en Roel Madiol (LAS) maken zich sterk voor senioren.
Marcel Landman (SOL) en Roel Madiol (LAS) maken zich sterk voor senioren. Hans Beijer

SOL: ‘Kwaliteit OV en toekomst Regiotaxi bron van zorg’

19 november 2020 om 07:30 Maatschappelijk

LEUSDEN De Samenwerkende Ouderenbonden Leusden (SOL) is concreet en actief bezig met het behartigen van de belangen van ouderen. In gesprek met Marcel Landman (voorzitter) en Roel Madiol (bestuurslid namens de LAS) komen verschillende inspanningen uit de afgelopen tijd aan de orde.

Hans Beijer

Onlangs is grote onrust ontstaan over het door de ziektekostenverzekeraars beëindigen van het contract met Dienstapotheek Eemland in ziekenhuis Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Landman: ,,Ik heb meteen aan de bel getrokken bij de gemeente en gezegd het onverantwoord te vinden dat zieke mensen die niet (meer) in het bezit van een auto of rijbewijs zijn, buiten kantoortijden gedwongen zouden zijn hun voorgeschreven medicatie in Utrecht te halen. Mede hierdoor zijn kort daarna afspraken met een andere partij gemaakt, waarbij de medicijnen thuis worden bezorgd. Mensen kunnen vanaf 1 januari na een bezoek aan de huisartsenpost of spoedeisende hulp meteen naar huis en hoeven niet meer op hun medicijnen te wachten terwijl ze ziek zijn, feitelijk een verbetering van de regeling hiervóór.”

MOBILITEIT Een goed voorbeeld vormt ook de deelname van de SOL aan de werkgroep Wonen, Mobiliteiten Toegankelijkheid. Hierin werkt men, zij aan zij met de DUWgroep, aan verbetering van de toegankelijkheid van openbare gebouwen en winkels voor ouderen.

Ook de ontwikkelingen in het openbaar vervoer worden nauwgezet gevolgd. Madiol: ,,De opheffing van buslijn 77 blijft een pijnpunt voor veel van onze leden in het gebied ten zuiden van het centrum en het ontbreken van een nabije busverbinding bij De Biezenkamp, waar veel ouderen woonachtig zijn, is een blijvende bron van zorg. Verder is de toekomst van een belangrijke voorziening als de Regiotaxi ongewis. In al deze gevallen laten wij als SOL via verschillende kanalen van ons horen.”

CORONACONTACTEN De coronacrisis heeft met name ouderen zwaar getroffen. Nu veel activiteiten als koffieochtenden, eetclubjes en excursies niet doorgaan, liggen problemen van eenzaamheid en isolement op de loer. Ook komen ouderen door angst voor besmetting minder buiten de deuren durven wellicht geen boodschappen meer te doen.

Landman: ,,Het is bemoedigend dat in principe genoeg mensen best iets voor ouderen willen doen in coronatijd. Dat hebben we tijdens de eerste coronagolf al kunnen zien in Alandsbeek, waar zich snel 42 vrijwilligers aanmeldden om mensen in de wijk te helpen en die dat ook nu doen.” Madiol: ,,Ook hebben wij de maandbrieven voor onze leden, die in deze crisistijd meer dan ooit worden gewaardeerd. Datzelfde geldt voor de kerstpresentjes zoals we die elk jaar persoonlijk aan onze leden uitreiken. Dit zullen nu meer dan ooit welkome contactmomentjes zijn voor verschillende mensen. Ook telefonisch zijn wij altijd bereikbaar voor onze leden.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie