Afbeelding
gdindex.nl

‘Leusden in top-10 duurzaamste gemeenten van Nederland’

9 juni 2021 om 11:50 Maatschappelijk

LEUSDEN De gemeente Leusden is een voorbeeld als het gaat om afvalscheiding, arbeidsparticipatie en woonlasten. Dat blijkt uit de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex 2020 die Onderzoek-centrum Drechtsteden woensdag bekend heeft gemaakt. Van alle gemeenten staat Leusden op een gedeelde vierde plaats samen met Nijkerk en Putten.

Het gemiddelde cijfer van alle gemeenten staat op 5,8. Leusden scoort in totaal een 6,7. Gemeente Zeewolde eindigde op de eerste plaats met een 6,9. Rozendaal en Nunspeet eindigden op een 6,8.

De bekendmaking ging gepaard met een video over Leusden. In 2019 eindigde Leusden op de zestiende plaats. ,,Het college is trots dat we erin slagen om samen te werken aan een sociaal, duurzaam en financieel solide gemeente”, schrijft het in een persbericht.

BREDE OPVATTING DUURZAAM Duurzaamheid wordt in de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex breed opgevat. Daarbij horen drie thema’s: economie, milieu en energie, mens en maatschappij. Dat betekent bijvoorbeeld dat de werkloosheid is gemeten. ,,Ook de mogelijkheden om aan het arbeidsproces deel te nemen, maakt deel uit van de duurzaamheid van de samenleving”, aldus wethouder Patrick Kiel. ,,Samen met WSP regio Amersfoort en het bedrijfsleven helpen we werkzoekenden met een bijstandsuitkering richting werk. Veel Leusdense ondernemers zetten hiervoor hun eigen netwerken in. Dat zegt veel over de betrokkenheid van onze samenleving.”

Leusden scoort ook goed in de duurzaamheidsindex als het gaat om de woonlasten. ,,Onze woonlastendruk ligt al jaren onder het provinciale en landelijke gemiddelde en dat met een goed voorzieningenniveau, bijvoorbeeld op het gebied van sportfaciliteiten”, zegt wethouder Wim Vos hierover. Volgens wethouder Erik van Beurden vraagt duurzaamheid om voortdurende inzet. Als voorbeeld noemt hij de duidelijke stijging op energiebesparing. ,,De energiegidsen van IkWilWatt staan altijd klaar om huiseigenaren te adviseren bij het klaarmaken van hun woning voor de toekomst. Samen met Woningstichting Leusden zetten zij zich dit jaar ook in voor huurders om energiebesparende maatregelen te nemen.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie