De vernieuwde LeusdenLeeft app.
De vernieuwde LeusdenLeeft app. Lariks

Vernieuwde LeusdenLeeft app en actie gratis AutoMaatje: ‘Er is zoveel te doen in Leusden’

29 september 2021 om 08:24 Maatschappelijk

LEUSDEN In de week van 30 september tot en met 7 oktober zijn er in Leusden extra veel activiteiten gericht op ontmoeten en meedoen.

Ontmoeting en verbinding zijn cruciaal als het gaat om het voorkomen van eenzaamheid. Wanneer mensen in de directe woonomgeving meer naar elkaar omkijken en eenzaamheid signaleren, dan kan gewoon eens een praatje maken, naar iemand zwaaien en vragen of men eens iets voor hem of haar kan doen, al heel veel betekenen en helpen. Tevens werkt het als het mensen makkelijker gemaakt wordt om eropuit te gaan en met andere mensen dingen te ondernemen of ervaren. Hierop hebben de gemeente Leusden en Lariks Welzijn en Zorg actief ingezet met de (verbetering van de) LeusdenLeeft app en de speciale actie van AutoMaatje.

 LEUSDENLEEFT APP De LeusdenLeeft app werd in 2018 gelanceerd en is nu vernieuwd. Per dag, ook ná de Week tegen eenzaamheid, kan opgezocht worden wat er allemaal te doen is in Leusden en Achterveld, van een koffieochtend, samen eten, sporten of spelletjes doen tot een cursus, lezing, theatervoorstelling of wijkfeest. Nieuw is de kalenderfunctie (zodat je meteen op een datum kunt kijken wat er allemaal te doen is) én dat deze app behalve op de mobiel nu ook op de tablet goed gebruikt kan worden. Inwoners kunnen eenvoudig ook zelf evenementen of activiteiten op de app zetten. En wie iets leuks gevonden heeft, kan dit via WhatsApp aan anderen doorgeven of iemand vragen om mee te gaan.

Inwoners kunnen eenvoudig ook zelf evenementen of activiteiten op de app zetten

Wethouder Fenneke van der Vegte is enthousiast: ,,Ik heb de app ook op mijn I-pad. Het is een gemakkelijke manier om te zien wat er te doen is in onze gemeente. Zoveel sociale activiteiten waar je als inwoner welkom bent.” De LeusdenLeeft app kan gratis gedownload worden via de App Store, Google Play Store of iTunes. Wie nog een oude versie heeft, moet deze verwijderen en de nieuwe opnieuw installeren. Wie hulp nodig heeft bij het downloaden of  het gebruik van deze app (of voor andere digitale vragen) kan elke maandag van 10.00 tot 12.00 uur terecht op het Digitaal Hulpplein in de bibliotheek. 

GRATIS AUTOMAATJE Momenteel kunnen Nederlanders in 79 gemeenten gebruik maken van AutoMaatje, dat gefaciliteerd wordt door de ANWB. AutoMaatje is een vervoersproject bedoeld voor mensen die door leeftijd of fysiek ongemak niet in staat zijn met openbaar of eigen vervoer te reizen. Door hun geringere mobiliteit zijn zij voor bijvoorbeeld boodschappen, of een bezoek aan een kennis of familielid sterk afhankelijk van mensen in hun omgeving.

Een inwoner mag één gratis rit aanvragen, ergens in de hele maand oktober. De gemeente neemt de onkostenvergoeding geheel voor haar rekening neemt. De afstand speelt geen rol

Coördinator Bea van Burgsteden bij Lariks: ,,AutoMaatje is een toegankelijke dienstverlening, die de autonomie van mensen bevordert: tegen een kleine onkostenvergoeding van 0,30 euro per kilometer begeleiden vrijwillige chauffeurs met hun eigen auto mensen van deur-tot-deur.”

Aanmelding en reservering verloopt in Leusden via Lariks (tel. 033-3034444), in Achterveld via respectievelijk DAVA (tel. 06-53642359) en de Heelkom (tel. 0342-451333). De speciale actie in de Week tegen eenzaamheid is dat een inwoner in die week één rit mag aanvragen, die ergens in de hele maand oktober mag plaatsvinden en dat helemaal gratis, omdat de gemeente de onkostenvergoeding geheel voor haar rekening neemt. De afstand speelt geen rol: de rit mag naar Amersfoort gaan, maar ook naar Vlissingen of Deventer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie