Burgemeester Bouwmeester heeft de vrijwilligers van de Voedselbank beloond met de Vrijwilligersprijs 2021.
Burgemeester Bouwmeester heeft de vrijwilligers van de Voedselbank beloond met de Vrijwilligersprijs 2021. Eigen foto

Voedselbank Leusden winnaar Vrijwilligerstrofee 2021

13 december 2021 om 10:33 Maatschappelijk

LEUSDEN De Leusdense Vrijwilligerstrofee gaat dit jaar naar de vrijwilligers van Voedselbank Leusden. Het Comité Vrijwilligerstrofee Leusden, bestaande uit Evelien Blom, Alessandro Sciortino, Roald Herbrink, Astrid van Ekeren en Marije Bakker, waren het er unaniem over eens dat de vrijwilligers van Voedselbank Leusden deze prijs en waardering verdienden. De prijs werd zaterdag (11 december) uitgereikt door burgemeester Gerolf Bouwmeester. 

Van de redactie

Helaas was het ook dit jaar niet mogelijk om de prijs uit te reiken tijdens de traditionele vrijwilligerslunch die Alessandro Sciortino van De Korf jaarlijks aanbiedt aan de vrijwilligers. Het werd een kort koffiemomentje. 

‘NIET VERWACHT’ Geheel verrast namen vrijwilligers Tiny, Tetsje, Anneke en Irene van Voedselbank Leusden de prijs in ontvangst. Ze hadden dit absoluut niet verwacht maar waren uiteraard heel blij met de prijs en de waardering. 

Dagelijks zet een hecht team van vrijwilligers zich in voor het inzamelen en sorteren van voedsel. Zij zorgen voor de juiste manier van opslag en het samenstellen van de pakketten. Dit alles om iedereen van een kwalitatief goed en voedzaam pakket te voorzien, en waar mogelijk, aangevuld met verse groente en fruit. Het lijkt zo vanzelfsprekend om elkaar te helpen bij de eerste levensbehoeften maar dat is het niet, aldus het juryrapport. 

SAMENWERKING Naast het wekelijks inzamelen en uitreiken van voedsel wordt er samengewerkt met bedrijven en supermarkten. Zo is er bijvoorbeeld een mooie samenwerking met Hoeve Groot Zandbrink en de volkstuinders waar de opbrengst van de verse producten uit de moestuin gedeeld kunnen worden in de voedselpakketten. Geregeld worden ook inzamelacties georganiseerd bij supermarkten. Redenen genoeg om te besluiten dat Voedselbank Leusden dit jaar de Vrijwilligerstrofee ruimschoots verdient.  De prijs, de wisselbeker en een bedrag van € 1.000,-, is een mooie waardering voor al het harde werk dat de ruim 50 vrijwilligers iedere week weer met elkaar verrichten. 

Stichting AED Leusden Doet Mee wint dit jaar de AFAS Aanmoedigingsprijs. Martijn Delahaye van AFAS overhandigde de prijs van € 750,- samen met de wisselbeker aan Jaap Ketel, voorzitter van de stichting. Deze stichting maakt er zich hard voor om in heel Leusden dag en nacht bereikbare AED’s te plaatsen, ook in het buitengebied. In een ideale situatie is er in heel Leusden binnen een straal van 300 meter een AED apparaat bereikbaar. Dat is helaas nog niet het geval. Op dit moment zijn er 33 apparaten altijd bereikbaar en kunnen er in geval van nood vrijwillige burgerhulpverleners worden ingezet om de apparaten te bedienen en zo levens te redden. 

ELKE WIJK ÉÉN Jaap Ketel en Jeff de Vries, die al betrokken was bij EHBO Leusden, staan aan de wieg van dit project. Zij zetten zich al jaren in om ervoor te zorgen dat er in elke Leusdense wijk tenminste één 24/7 bereikbare AED beschikbaar is. Ook voor de jaarlijkse kosten zoals onderhoud van de apparaten is geld nodig. Hiertoe worden Hartsvrienden geworven. Als Hartsvriend steun je de stichting jaarlijks met een klein bedrag. 

Directeri communicatie van Afas Martijn Delahaye en Jaap Ketel kregen de AFAS-aanmoedigingsprijs voor hun AED-project.
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie