Het figuurlijke stokje, in de vorm van een gouden afvalgrijper, wordt door organisaties doorgegeven.
Het figuurlijke stokje, in de vorm van een gouden afvalgrijper, wordt door organisaties doorgegeven. Opgeruimd Leusden

Opgeruimd Leusden start opruim-estafette ‘De Gouden Grijper’

Maatschappelijk

LEUSDEN Opgeruimd Leusden start dit jaar met een nieuw project, een ‘zwerfafval opruim-estafette’. Het project heeft de naam De Gouden Grijper gekregen en een vaste rubriek onder diezelfde naam zal regelmatig in deze krant verschijnen.

Opgeruimd Leusden (OL) heeft als missie het schoner krijgen en houden van Leusden door middel van opruim-ochtenden, bewustwordingscampagnes en educatieprogramma’s. Door herhaaldelijk te laten zien dat het ook anders kan, wil OL een positieve prikkel afgeven om Leusden opgeruimd te houden. ,,Het uitgangspunt is dat als we het schoonhouden, we het ook niet op hoeven te ruimen”, legt Judith van der Geest uit.

Iedereen die op regelmatige basis zwerfafval opruimt kan zich registreren als ‘opgeruimde Leusdenaar’ en materialen als een grijper, vuilniszakken en handschoenen lenen bij Opgeruimd Leusden. Inmiddels zijn er ruim zestig opgeruimde Leusdenaren actief.

Door herhaaldelijk te laten zien dat het ook anders kan, wil Opgeruimd Leusden een positieve prikkel afgeven om Leusden opgeruimd te houden

INSTELLINGEN De afvalestafette ‘De Gouden Grijper’ geeft Leusdense verenigingen, ondernemers, stichtingen of andere groeperingen de kans om ook hun steentje bij te dragen aan een schoner leefomgeving.

Iedere maand krijgt een andere groep de gelegenheid om een actie of activiteit te organiseren rondom het verminderen van zwerfafval. Opgeruimd Leusden kan hierbij ondersteunen in de vorm van het leveren van afvalgrijpers en andere materialen, meedenken over de invulling van een actie en na afloop het verzamelde afval ophalen en storten.

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


De gouden grijper. - Foto: Opgeruimd Leusden

Van deze actie wordt verslag gedaan in deze rubriek ‘De Gouden Grijper’ en na afloop van de actie wordt het spreekwoordelijke stokje, in de vorm van een gouden afvalgrijper, overgedragen aan de volgende deelnemer.

MEEDOEN De eerste enthousiaste deelnemers hebben zich al gemeld. In januari trapt Buurkracht Alandsbeek af en draagt voor februari het stokje over aan GroenLinks. Wie ook met een vereniging of bedrijf wil meedoen aan de afvalestafette, kan zich aanmelden bij: judith@opgeruimdleusden.nl.

,,Een mooie kans om uw steentje bij te dragen aan een schoner Leusden, positief in het nieuws te komen en tegelijk een leuke dag te hebben met uw leden, werknemers, klanten of wie dan ook. Win-win dus. Wie weet staat u binnenkort óók in deze rubriek.”

advertentie