De bus bij De Korf, klaar voor vertrek naar de Pools-Oekraïense grens
De bus bij De Korf, klaar voor vertrek naar de Pools-Oekraïense grens Erik van Venetië

Leusdens transport onderweg naar Oekraïne om vluchtelingen op te halen

13 maart 2022 om 15:51 Maatschappelijk

LEUSDEN Zondagmiddag om 12.00 uur is bij sportcentrum De Korf een bus, afgeladen vol met hulpgoederen richting het Oekraïense Lviv afgereisd. Het is de bedoeling van de initiatiefnemers om op de terugweg zo’n 30 Oekraïense vluchtelingen mee te nemen. De gemeente lijkt niet zo blij met het spontane plan.

door Daan Bleuel

,,Voor zover mij bekend is gisteren het besluit genomen om te gaan’’, zegt Herman Meilink die betrokken is bij de Leusdense serviceclub Tafelronde128 (in de volksmond beter bekend als ‘De Ronde Tafel’). Meilink: ,,De Tafelronde heeft ook besloten dit initiatief financieel en anderszins te ondersteunen.’’

OPROEP Zo werd in allerijl op de Facebookpagina van de Tafelronde een oproep gedaan om hulpgoederen voor het transport in te zamelen. ,,Anders gaat zo’n bus leeg die kant op’’, licht Meiland toe. Die oproep was niet aan dovemansoren gericht. In recordtijd stroomden kleding, voedingsmiddelen, slaapzakken, Maxi Cosi’s en ander bruikbaar hulpmateriaal toe. En zo vertrok de bus -afgeladen vol- zondagmiddag rond 12.00 uur richting Polen. 

Aan boord van de bus zijn de drie initiatiefnemers van de actie, Alessandro Sciortino (in het dagelijks leven exploitant van sportcentrum De Korf en voorzitter van de Leusdense Tafelronde-afdeling), Henry Commandeur en René van Eijden. Commandeur bevestigt vanuit de bus dat het idee eigenlijk pas gisteravond opborrelde. Dat weerhield de drie er niet van subiet de daad bij het woord te voegen. En luttele uren later is het transport al ruimschoots onderweg

SPELERSBUS Volgens Commandeur is het de bedoeling dat de bus -in het dagelijks leven in gebruik als spelersbus voor het vierde elftal van de Amersfoortse voetbalvereniging AFC Quick- op een bestemming koerst aan de Pools-Oekraïense grens, in de buurt van de Oekraïense stad Lviv, in het westen van het land. 

De initiatiefnemers zeggen organisatorisch aan te sluiten bij een actie die vervoerder Pouw Vervoer na het uitbreken van de oorlog op touw zette om vluchtelingen naar Nederland te halen. Pouw staat daarvoor weer in nauw overleg met een stichting van oud-voetballer Yevgeniy Levchenko. ,,Het mag dan een spontane actie zijn, we zijn niet onvoorbereid!’’, voegt Commandeur daar nog aan toe. 

WELWILLEND Volgens hem staat de gemeente ‘welwillend’ tegenover het initiatief. Nog voor vertrek is er contact geweest met wethouder Patrick Kiel, die het coördinerende kernteam ‘Oekraïne’ aanstuurt en burgemeester Bouwmeester. Voor zover bekend heeft Leusden nog geen accommodatie in gereedheid waar vluchtelingen voor langere tijd kunnen worden gehuisvest. 

Volgens René van Eijden, één van de initiatiefnemers, is het de bedoeling dat de vluchtelingen die medio komende week in Leusden verwacht worden, in eerste instantie bij gastgezinnen worden ondergebracht. ,,Dat is voor de korte termijn’’, aldus Van Eijden. ,,Dus totdat er meer permanente onderkomens geregeld zijn.’’

STEUN ,,Het is fantastisch hoeveel steun we van de bevolking krijgen’’, zegt Van Eijden. ,,Vlak voor vertrek trokken mensen nog spontaan de portemonnee om ons voor onderweg nog wat toe te stoppen.’’

De burgemeester laat in een reactie weten ‘er begrip voor te hebben dat mensen wat willen doen, in actie willen komen’. ,,Toch vindt ik het verstandiger om de organisatie van de opvang over te laten aan professionals, zodat het gecoördineerd wordt’’, aldus Bouwmeester.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie