De kinderen hielpen met het planten van de appelboom.
De kinderen hielpen met het planten van de appelboom. Arnoud J Spaaij

Een CO2-appelboom voor ‘t Startblok

13 juli 2022 om 11:08 Maatschappelijk

ACHTERVELD Het jaarlijkse uitje van de Leusdense gemeenteraad dit jaar was duurzaam bedacht. Maar er bleek een vervuilende busrit in het programma opgenomen. De uitstoot van de ingehuurde touringcar is door de deelnemers daarom gecompenseerd met de aankoop van een fruitboom voor OBS ’t Startblok.

door Arnoud J Spaaij

De kinderen op ’t Startblok zijn blij met de boom die ze vorige week geschonken kregen voor de vlindertuin die rond de school is aangelegd. De sierappelboom die werd gepoot door leerlingen samen met wethouder Alexandra Kolk is aangeboden aan de school omdat de school in dezelfde week het predicaat Excellente School kreeg toegekend door de onderwijsinspectie. 

BLIJ VERRAST Lori Murphy, directeur van de basisschool, was blij verrast: „De boom past prima in onze tuin. We hebben net een project over duurzaamheid afgesloten en zijn bezig met meer planten en bomen. Juist ook willen we graag fruitbomen zodat we een boomgaard kunnen maken met de kinderen. Daar gaan we komend schooljaar mee aan de slag.“

Aan de sierappelboom groeit geen eetbaar fruit maar past wel in de vlindertuin van de school. Het idee ontstond omdat de gemeenteraad de uitstoot van de gehuurde touringcar voor het jaarlijkse uitje wilde compenseren. Alexandra Kolkman kwam voor het eerst in haar functie als wethouder een officiële taak in Achterveld verrichten. „Namens de gemeenteraad. We hebben de boom aangeschaft vanuit het budget voor de excursie die we met de gemeenteraad hebben gedaan over de warmtetransitie.“ De fractievertegenwoordigers, griffie en wethouders en burgemeester wilden een duurzame dag maken van het het jaarlijkse uitje en gingen daarom op een excursie in Ede over de warmtetransitie. Om er te komen werd een bus gehuurd. Niet erg passend in het thema van die dag en zeker niet zo duurzaam als het wandelen en fietsen wat de rest van de dag door de gemeenteraad werd gedaan.

DUURZAAMHEIDSPROJECT De uitstoot van de busrit naar Ede is dus gecompenseerd door de aankoop van een boom. „De boom gaat met de goede zorg van de kinderen zeker zo’n vijftig jaar mee,“ refereerde Kolkman aan het vijftigjarig jubileum dat OBS ’t Startblok het komende schooljaar gaat vieren. In een uitgebreide toelichting gaf Kolkman de motivatie waarom de boom juist bij ’t Startblok is geplant. „De felicitatie voor het ontvangen van het predicaat Excellente School was al door collega Kiel overgebracht maar we vonden de boom juist heel goed hier passen. Vooral omdat net het duurzaamheidsproject op school is afgerond waar kinderen leerden over het produceren van duurzaam voedsel. Daarom past de boom in de tuin van ’t Startblok,“ meende Kolkman.

En hoewel er niet gerekend is aan de exacte compensatie die wordt bereikt met deze boom, lijkt de appelboom in elk geval, naast het omzetten van koolstofdioxide naar zuurstof en opname van stikstof, de komende halve eeuw het aanblik van de tuin te verfraaien en met de bloesem in het voorjaar klaar te staan voor bijen, vlinders en andere insecten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie