Toen de Leusdense Maan vos in coronatijd veel op pad was, viel haar op dat er behoorlijk wat zwerfafval in de bermen lag.
Toen de Leusdense Maan vos in coronatijd veel op pad was, viel haar op dat er behoorlijk wat zwerfafval in de bermen lag. Helemaal Groen

Maan Vos (23) loopt regelmatig een zwerfafvalrondje door Leusden: die ene opmerking maakte haar hele dag goed

16 maart 2023 om 12:14 Maatschappelijk

LEUSDEN Haar hele leven woont Maan Vos (23) al in Leusden. Ze is HBO-student en houdt van wandelen in haar groene dorp. Toen ze in coronatijd veel op pad was, viel haar op dat er behoorlijk wat zwerfafval in de bermen lag. Jammer van de vele prachtige wandelroutes en bosrijke plekken. Om te voorkomen dat ze zich bleef ergeren, is ze begonnen met opruimen en nam wekelijks een grijpstok en een vuilniszak mee om Leusden schoner te maken voor mensen en dieren. 

Dat maakt haar heel vrolijk, het is genieten in een schone omgeving. Daar doet ze het voor”, schrijft Trudy Willems namens de stichting Helemaal Groen. Op een gegeven moment raapte ze zoveel zwerfafval, dat dit niet meer in de gewone (gratis) prullenbakken paste. Ze kwam in contact met de vrijwilligers van Opgeruimd Leusden en daar kreeg ze opruimmaterialen: een betere grijper, vuilniszakken, een afvalpasje en een reflectievest. Nu is ze beter zichtbaar als ze afval raapt en ze geniet volop van de positieve reacties die ze krijgt. Het leukste compliment kwam van een buschauffeur die langs reed, toeterde en uit zijn raampje riep: ,,Goed bezig, dankjewel!” Die opmerking maakte haar hele dag goed.

Bij haar rondes gebruikt Maan de app Helemaal Groen. Ze vindt het leuk om haar eigen gelopen routes én die van anderen in het hele land te zien. Hierdoor voelt ze zich een stuk minder alleen als ze bezig is. Er zijn veel mensen die bezig zijn om Nederland schoner te maken, dat maakt haar best wel trots. De Leusdense vrijwilligers hebben in 2022 bijvoorbeeld maar liefst 1750 kilometer berm geregistreerd schoongemaakt. 

HELEMAAL GROEN

Helemaal Groen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Zij kunnen de app (app.helemaalgroen.nl) activeren wanneer ze beginnen aan een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. ,,Door de 12.425 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is handig om je route te kunnen zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land.”

In 2022 zijn 220.000 kilometers via de app geregistreerd opgeschoond. Dit door Achterhoeker Jaap de Boer gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel en ze bepalen zelf de route zodat het nooit verveelt.De gemeente Leusden telt nu 109 deelnemers bij Helemaal Groen. Meedoen of een afvalgrijper lenen: www.opgeruimdleusden.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie