Afbeelding
Archief

Let op: Zondag gaat de zomertijd weer in

24 maart 2023 om 09:55 Maatschappelijk

LEUSDEN Komende zondag 26 maart gaat de zomertijd in. Om 02.00 uur gaat de klok een uur vooruit. Dat betekent een uurtje minder slaap. En ook dat het vanaf zondag ‘s ochtends wat later licht wordt en ‘s avonds wat later donker.

De zomertijd is de tijd die gedurende de zomer wordt gehanteerd. De klok wordt dan één uur vooruit gezet. Dit wordt gedaan omdat in de zomer de zon vroeger opkomt. Door de klok vooruit te zetten loopt de periode van het daglicht en de periode dat mensen wakker zijn het meest gelijk. De zomertijd in de Europese Unie loopt van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. 

WINTERWEER

,,Het ingaan van de zomertijd kost ons een uur nachtrust, maar daar staat tegenover dat de dagen steeds langer worden en dat de lente langzaam vordert. Maar het weer valt aan het begin van de zomertijd terug naar de winterstand”, zegt Rico Schröder van Weeronline.

De wind draait na het ingaan van de zomertijd naar het noordwesten tot noorden. ,,Daarmee wordt koudere lucht aangevoerd en daalt de temperatuur enkele graden. Zondag is het 8 tot 10 graden en na het weekend is het in de middag slechts 7 tot 9 graden. Met de temperatuurdaling kunnen de buien ook winters worden met een mix van regen, hagel en natte sneeuw.”

WATERKOUD

,,Tijdens de nachtelijke uren daalt de temperatuur naar 1 tot 4 graden en tijdens heldere perioden kan het tot vorst komen. Vooral na zo’n koude nacht ligt de gevoelstemperatuur in de ochtend nog een tijd onder nul en in combinatie met wind en buien is het waterkoud.”

Het koudere weer heeft ook voordelen, is Schröder optimistisch. ,,Het koudere weer is namelijk gunstig voor hooikoortspatiënten. Het bloeiseizoen van de berk gaat bijna beginnen en warm en zonnig weer kan de bloei vervroegen. Nu lijkt dat niet te gebeuren en een noordwestenwind is vooral in de kustgebieden vrij schoon.”

LAAGSTAANDE ZON

Automobilisten moeten wel opletten: ,,Met het verzetten van de klok krijgt het verkeer in de ochtendspits te maken met een laagstaande zon. Deze week komt de zon om iets over half zeven op en dat is ruim voor de ochtendspits. Met het verzetten van de klok is dat volgende week iets voor half acht. Tussen de buien door breekt de zon door en dat kan dan juist tijdens de eerste dagen van de zomertijd hinderlijk zijn voor het verkeer.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie