foto Roeland Tameling voor YMCA Kampeercentrum Leusden: “Liever kinderen in het bos dan aandeelhouders”
foto Roeland Tameling voor YMCA Kampeercentrum Leusden: “Liever kinderen in het bos dan aandeelhouders” Actiegroep Paradijs Weg voor Kinderen

Actiegroep Paradijs Weg voor Kinderen ijvert voor voortbestaan YMCA

19 december 2023 om 18:02 Maatschappelijk

LEUSDEN Als het aan landgoed Den Treek ligt komt er een einde aan de 95-jarige aanwezigheid van het YMCA Kampeercentrum aan de Paradijsweg 4 in Leusden. Met als gevolg dat duizenden kinderen niet meer onbezorgd op vakantie kunnen, omdat verplaatsing van het kampeerterrein niet mogelijk is. 

Van de redactie

Daarom hebben oud-vrijwilligers, Leusdenaren en anderen de actiegroep ‘Paradijs Weg voor Kinderen’ opgericht. Hun petitie is inmiddels meer dan 800 keer ondertekend. Het was al bekend dat de rentmeesters van Den Treek het YMCA-kampterrein een andere bestemming wilden geven, maar het afgesproken alternatief aan het Henschotermeer blijkt mede door de aanwezigheid van dassen (een beschermde diersoort) niet beschikbaar. Daardoor is er vanaf 2025 nergens meer plek is om de jaarlijkse school-, verenigings- en zomerkampen voor (vaak minder bedeelde) kinderen te organiseren. 

Daarom heeft Leusdenaar Roeland Tameling met andere oud-YMCA vrijwilligers het initiatief genomen voor een actiegroep onder het motto ‘liever kinderen in het bos dan aandeelhouders’ Het lijkt er namelijk op dat de rentmeesters het YMCA hoofdgebouw willen gaan inzetten voor weekendjes weg voor de eigen (groot-)aandeelhouders. 

PETITIE

Volgens Tameling is dat maatschappelijk onverantwoord: ,,Kinderen die wel een beetje extra ondersteuning kunnen gebruiken worden het terrein afgezet. Zodat rijke erfgenamen van de familie De Beaufort daar terecht kunnen. Dat is toch niet uit te leggen aan die kids of aan de mensen in Leusden en de rest van Nederland?” Volgens rentmeester Wilbert Nijlant van landgoed Den Treek Henschoten klopt die veronderstelling overigens niet. Het plan om de bestaande accommodatie voor rercreatieve- of horecadoeleinden te gebruiken noemt hij in de Leusder Krant ‘achterhaald’. ,,Dat gaat niet gebeuren’’, aldus Nijlant. 

Vorige week heeft de actiegroep een Facebook-pagina en een Instagram-account ‘Paradijs Weg voor Kinderen’ aangemaakt. Die worden inmiddels gevolgd door honderden sympathisanten. De bijbehorende handtekeningenactie op www.petities.nl (zoekterm ‘Paradijs’) is al meer dan 800 keer ondertekend. Het actiecomité heeft aangekondigd, dat binnenkort in het hele land demonstraties en publieksacties zullen worden georganiseerd. Ze hopen daarmee te bereiken dat Landgoed Den Treek met YMCA en andere betrokken partijen om tafel gaat. Zodat kinderen ook in 2025 en daarna een onvergetelijke vakantie kunnen beleven.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie