De bijna 80jarige Greet van Oosterom (rechts) met één van de bezoekers van de hersengym.
De bijna 80jarige Greet van Oosterom (rechts) met één van de bezoekers van de hersengym. Mariska Stehouwer

Wekelijks hersengym door 80-jarige Greet van Oosterom

13 maart 2020 om 07:08 Mensen

LEUSDEN Via de redactie kwam het verzoek binnen om eens contact te leggen met de bijna tachtigjarige mevrouw Greet van Oosterom die elke dinsdagmiddag trouw naar woonzorgcentrum 't Hamersveld gaat. Daar organiseert zij voor een groep bewoners een uur hersengym.

Mariska Stehouwer

Na haar werkzame leven als wijkverpleegkundige wilde Van Oosterom graag van betekenis blijven in de maatschappij. Zo begon zij, inmiddels vijfentwintig jaar geleden, als vrijwilligster bij 't Hamersveld en daar hielp zij de activiteitenbegeleidster bij de hersengym voor bewoners. Zes jaar geleden werden vrijwel overal de uitvoerende werkzaamheden van activiteitenbegeleiders anders en kreeg Van Oosterom de vraag voorgelegd of zij de groep wilde blijven draaien. Dat wilde ze en samen met de twee vrijwilligers Ina en Ine zorgt ze voor een uur hersengym voor twaalf bewoners.

WACHTLIJST ,,Voor de activiteit hersengym is zelfs een wachtlijst aanwezig", geeft de enthousiaste vrijwilligster aan. Met z'n drieën worden de meeste bewoners opgehaald waarbij onderweg al ruimte is voor een praatje. ,,Je bouwt echt wel een band op met de bewoners. Door één van de aanwezigen werd ik zelfs uitgenodigd voor het kerstdiner. Dat is toch mooi? De bewoners motiveren elkaar en vullen elkaar aan tijdens deze activiteit. Daarbij is het elke keer ook weer gezellig met elkaar. We lachen wat af." Behalve een theemomentje met elkaar is deze activiteit zeker van betekenis, niet alleen voor de bewoners maar ook voor de vrijwilligers. Leeftijd speelt geen rol.

Voor de activiteit hersengym is zelfs een wachtlijst aanwezigDEUR STAAT ALTIJD OPEN Van Oosterom neemt haar taak als vrijwilligster ook serieus. ,,Elke week is er een ander thema en we wisselen de activiteiten af waardoor elke keer weer anders is. Nog steeds maak ik gebruik van materialen die twintig jaar geleden zijn aangeschaft." De actualiteiten verwerkt zij graag in de aangeboden spelvormen. Bij het kimspel, een verzamelnaam voor spellen waarbij je je zintuigen moet gebruiken zoals observeren, worden tien voorwerpen besproken, vervolgens toegedekt met een theedoek om na een tijdje ieder van de groep te vragen naar een voorwerp. Omdat op deze dag het eerste kievitsei gevonden was, was het eerste voorwerp een ei. Met het spreekwoordenboek in haar hand vraagt ze de aanwezigen om een spreekwoord te bedenken met het woord deur er in. Iedereen komt aan de beurt en weet een ander spreekwoord of gezegde te bedenken. De deur staat altijd open wordt de mooiste gevonden; voor de verslaggeefster die eens mee komt kijken, maar ook voor nieuwe vrijwilligers die bij meerdere activiteiten welkom zijn.

NLDOET Komende vrijdag en zaterdag staan in het teken van NLdoet, de grootste landelijke vrijwilligersactie van Nederland. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij één van de Leusdense projecten die te vinden zijn op de website NLdoet.nl. Bij woonzorgcentrum 't Hamersveld worden nog vrijwilligers gezocht die het leuk vinden om op dinsdag met een bewoner over de markt te wandelen en ontmoetingsplek De Bron zoekt nog gastvrouwen en -heren voor diverse momenten in de week.

Sandra van den Bovenkamp
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie