Afbeelding
Gemeente Leusden

Leusdense mevrouw Wierda 101 jaar

22 september 2020 om 16:54 Mensen

LEUSDEN Mevrouw Wierda-van Keulen vierde dinsdag haar 101ste verjaardag in het van der Valk hotel. Ook de burgemeester kwam haar feliciteren. Leusden is de gemeente waar zij zich al ruim 71 jaar thuis voelt. In 2005 overleed de heer Wierda en bleef ze in het huis aan de Ansfriduslaan. In 2009 verhuisde ze naar ’t Hamersveld en later naar de Lisidunahof.

Mevrouw Wierda-van Keulen is geboren op 22 september 1919 in Rotterdam en in 1927 in een pleeggezin geplaatst. Nadat zij de huishoudschool en een opleiding in bejaardenverzorging heeft gevolgd, ontmoette ze Maarten Wierda voor de tweede wereldoorlog en trouwde op 16 december 1943. In die tijd woonden ze in Utrecht aan de Leidse Kade. Zij kregen 1 zoon, Jelle.

Omdat het na de oorlog aanvankelijk niet lukte om werk te vinden, waren er plannen om naar Canada te emigreren. Net op dat moment kreeg de heer Wierda het aanbod om Huntmaster van de Koninklijke Nederlandse Jachtvereniging te worden. Zorgen dat de prinsessen Beatrix en Irene goed voorbereid aan de Hubertusjacht konden deelnemen was natuurlijk een hele eer. Nadat de heer Wierda ernstige rugklachten kreeg werd de zorg voor de paarden te zwaar. In 1952 werd de heer Wierda gemeentebode in de gemeente Leusden en tevens is hij ook een periode brandweercommandant geweest. Mevrouw Wierda zorgde voor de koffie en thee voor het gemeentepersoneel. De ambtswoning was aan de Ansfriduslaan waar zij lange tijd gelukkig hebben gewoond.

In 2005 overleed de heer Wierda en bleef mevrouw Wierda in het huis alleen achter. In 2009 verhuisde ze naar ’t Hamersveld, omdat zij op haar hoge leeftijd niet meer alleen kon wonen. Later verhuisde zij naar de Lisidunahof. Leusden is de gemeente waar zij zich al ruim 71 jaar thuis voelt.

De enige zoon van mevrouw Wierda, Jelle, verhuisde met zijn vrouw Mieke en hun twee kinderen in de jaren ’80 naar Nieuw Zeeland. Inmiddels is de familie daar uitgebreid met ook 5 achterkleinkinderen. Ieder jaar rond de verjaardag van mevrouw Wierda komt Jelle terug naar Nederland om haar verjaardag met haar te vieren. Bij haar 100e verjaardag vorig jaar was ook na 25 jaar haar kleinzoon Yuri erbij. Helaas belet het coronavirus de familie in Nieuw Zeeland vertegenwoordigt te zijn op haar verjaardag. Gelukkig is er ook familie in Nederland die mevrouw Wierda kan bezoeken tijdens haar verjaardag, zodat dit bijzondere moment niet ongemerkt voorbij kan gaan. Met een skype-verbinding naar Nieuw Zeeland zal de familie, anders dan andere jaren, toch enigszins compleet zijn.

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie