Afbeelding
Roeland de Bruyn

50-jarig huwelijk gevierd in uniform en Bentley Saloon

30 december 2020 om 09:00 Mensen

LEUSDEN ,,Ik mag mijn vrouw vanwege de coronamaatregelen niet benaderen, maar ik kan het af en toe niet laten haar een aai over de bol te geven.” Het Leusdense echtpaar Piet en Truus Kruijthof-Bakker was maandag vijftig jaar getrouwd en vierde dat op bijzondere wijze. Als beginnend beroepsmilitair trouwde Piet in een attila. Maandag trok hij wederom de attila aan en reed met zijn gezin in een Bentley Saloon naar Lage Vuursche om zijn Truus op te halen die in een tehuis woont.

Truus Kruijthof woont sinds augustus op De Merelhof, onderdeel van verpleeghuis Elisabeth Park in Lage Vuursche. Terwijl echtgenoot Piet in hun woning boven het Huis van Leusden is blijven wonen. ,,Omdat het zo vers is, is de pijn van het gemis waarschijnlijk nog zo hevig”, aldus Kruijthof (72). Het paar is vijftig jaar geleden getrouwd in Hoogkarspel. ,,Toen lag er sneeuw”, weet Kruijthof zich te herinneren. 

Als beginnend beroepsmilitair trouwde hij in een attila. Een uniform uit de achttiende eeuw dat tegenwoordig een ceremonieel tenue is en wordt gedragen bij speciale gelegenheden. Het pak is tegenwoordig vooral bekend van de Prinsjesdag waar de begeleiders van de Gouden Koets het dragen. Maandag trok hij wederom de attila aan voor zijn huwelijksjubileum.

Vanwege het werk van Piet Kruijthof is het paar dertien keer verhuisd. Sinds oktober 2018 is het Huis van Leusden hun woning. ,,Vanwege de ziekte van mijn vrouw zijn we hier komen wonen, we hoopten dat ze hier nog lang zelfstandig boodschappen kon doen. Dat is helaas niet meer gelukt, ze ging te hard achteruit. Uiteindelijk had ze 24 uur per dag zorg nodig en is ze in Lage Vuursche terechtgekomen waar ze de zorg krijgt die ze verdient.” Omdat Elisabeth Park hard is getroffen door corona, zijn de maatregelen daar scherp. Zo moet meneer Kruijthof anderhalve meter afstand houden van zijn echtgenote en in haar nabijheid een mondkapje dragen. Beiden hebben overigens corona gekregen, maar zijn daarvan hersteld.

Het huwelijk werd bekroond met een dochter en een zoon. Het paar heeft ook drie kleinkinderen. ,,De jongste is twaalf en mocht vanwege haar leeftijd overal bijzijn. Zij fungeerde als bruidsmeisje.” Piet Kruijthof is maandagochtend thuis uitgeleide gedaan door een trompettist in uniform van de cavalerie. Waarna hij in een Bentley Saloon met zijn gezin naar Lage Vuursche reed om zijn echtgenote op te halen. Daarna ging het gezelschap naar Amersfoort voor lunch en diner bij hun dochter. ,,Mijn vrouw heeft genoten van deze dag”, aldus de man die begon als wachtmeester en eindigde als ritmeester der cavalerie. Voor iemand die niet kan paardrijden een hele prestatie.

Overigens heeft burgemeester Gerolf Bouwmeester, zelf oud-cavalerist, een videoboodschap opgenomen. ,,Dat was fijn, want die kon ik aan mijn vrouw laten zien.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie