(Archieffoto ter illustratie.)
(Archieffoto ter illustratie.) Arnoud J Spaaij

Mogelijk veertien grote windmolens op defensieterrein Leusderheide

30 maart 2020 om 11:36 Natuur en milieu

LEUSDEN De regio Amersfoort (Baarn, Bunschoten, Eemnes, Soest, Woudenberg, Amersfoort en Leusden) heeft voorlopige kansgebieden voor grootschalige energieopwekking uit zon en wind aangewezen. Voor Leusden is het defensieterrein op de Leusderheide als voorlopig kansgebied aangemerkt. Maar ook wordt gedacht aan energieopwekking uit zon op bedrijventerreinen De Horst en Pon en langs de snelweg A28.

De komende maanden vindt er verder onderzoek plaats naar de mogelijkheid om hier windmolens te plaatsen. Dertig regio's in Nederland in moeten in het jaar 2035 zo'n 35 terawattuur (TWH) aan duurzame energie opwekken. Het bod dat Regio Amersfoort uitbrengt is 0,5 TWH.

BESCHEIDEN De Leusdense wethouder Erik van Beurden: ,,De bijdrage van onze regio is misschien bescheiden, maar wel passend bij ons landschap en de verstedelijking in onze regio. Er is gezocht naar de meest logische plekken om duurzame energie op te wekken, zoals langs de infrastructuur in de regio, op bedrijfsdaken en parkeerterreinen."

De kansrijke locaties zijn niet definitief vastgelegd, benadrukt wethouder Van Beurden. ,,Ze laten zien op welke locaties er serieuze mogelijkheden zijn waarmee we de eerste stappen kunnen zetten om in 2030 in regio 49 procent minder CO2 uit te stoten zoals landelijk is afgesproken. Het defensieterrein op de Leusderheide lijkt nu een logische plek om energie uit wind op te wekken. De locatie heeft een hoge windpotentie, want het ligt hoog op de Utrechtse Heuvelrug en het terrein wordt al intensief gebruikt door Defensie. Maar er moet zeker nog verder onderzoek naar worden gedaan. We hebben het namelijk wel over veertien hoge windmolens, dus aspecten als natuurwaarden, gesprekken met Defensie, andere grondeigenaren en inwoners moeten hierin meegenomen worden."

In april en mei praten de gemeenteraden, Provinciale Staten en het Waterschap over de plannen. Op 1 juni leveren de samenwerkende partijen een concept in bij het Rijk. Het Rijk zal daarna alle biedingen uit de dertig regio's optellen en kijken of daarmee 35 THW wordt gehaald. Naar verwachting weten alle regio's in september of het conceptbod voldoende is. De voorlopige kansgebieden worden in de tweede helft van het jaar verder uitgewerkt met betrokken partijen, bedrijven en inwoners.

Voor meer informatie: www.resregioamersfoort.nl.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie