De eikenprocessierups.
De eikenprocessierups. Archief BDUmedia

Wethouder Vos: ‘Gebruik Xentari in de zomer evalueren’

15 mei 2020 om 10:54 Natuur en milieu

LEUSDEN ,,We gaan het gebruik van Xentari in de zomer evalueren.’’ Wethouder Wim Vos reageerde daarmee op een bezorgde vraag van raadslid Annet Belt (SP) die zich donderdag afvroeg of het wel zo verstandig is het biologische bestrijdingsmiddel tegen de Eikenprocessierups in te zetten.

door Daan Bleuel

,,Die keus hebben we wel gemaakt’’, verweerde wethouder Vos zich. ,,Vorig seizoen hebben veel Leusdenaren behoorlijke overlast ervaren van de Eikenprocessierups. Dat willen we dit jaar zien te voorkomen. Het wegzuigen van nesten heeft onvoldoende gewerkt.’’

DOORDACHTE STRATEGIE De gemeente Leusden bedient zich daarbij van een doordachte strategie. In gebieden waar veel mensen komen, wordt Xentari ingezet. Xentari is een zogeheten ‘biologisch’ bestrijdingsmiddel. Het bestaat uit bacteriën die volgens de site van de gemeente Leusden 90% van de rupsen doden. Xentari heeft echter ook schadelijke bij-effecten. Het is bijvoorbeeld ook dodelijk voor rupsen van andere vlindersoorten. 

Recent bracht de Leusder Krant een verhaal waarin de Vlinderstichting waarschuwde (premium) dat de bestrijdingsmiddelen Xentari en aaltjes niet onomstreden zijn.

In minder drukke gebieden bestrijdt de gemeente de rupsen van de Eikenprocessievlinder met Nematoden. Dat zijn aaltjes die de irriterende rupsen eten. De behandeling is minder effectief dan Xentari, maar ook minder schadelijk voor andere vlindersoorten. Daarom wordt deze bestrijdingsmethode vooral in het buitengebied gebruikt, om de ecologische schade te beperken. Op plaatsen waar dat kan wordt de Eikenprocessierups helemaal niet actief bestreden. 

AANVULLEND Het wegzuigen van de rupsen, een methode die tot nu toe het meest werd ingezet, wordt dit jaar als een aanvullend bestrijdingswapen gebruikt. Daarnaast probeert de gemeente de omstandigheden voor natuurlijke vijanden te optimaliseren, zodat de natuurlijke vijanden van de rupsen hun werk doen. Dat gebeurt onder meer door het ophangen van nestkasten voor koolmezen en het inzaaien van bermen met planten die rupsendodende insecten aantrekken. 

Met name het omstreden middel Xentari staat de laatste tijd veel in de belangstelling. Het middel kent uitgesproken voor- en tegenstanders. De zorgen over het gebruik van het middel nemen toe. Het zou niet alleen rupsen van andere vlindersoorten doden, maar mogelijk ook vogels die van ‘besmette’ rupsen hebben gegeten. ,,Moeten we ons niet op basis van voortschrijdend inzicht afvragen of we dit middel überhaupt nog willen gebruiken?’’, vroeg Annet Belt van de Socialistische Partij zich bezorgd af. 

PROPORTIONALITEIT Wethouder Vos hield vast aan de gekozen strategie. Hij sprak van ‘proportionaliteit’ bij de inzet van de middelen. ,,Xentari op drukke plekken, Nematoden in het buitengebied. Maar we gaan deze zomer wel kijken wat deze bestrijdingsstrategie heeft opgeleverd.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie