Afbeelding
Pixabay

Eerste stappen gemeente om Leusden volledig aardgasvrij te maken

18 november 2020 om 12:42 Natuur en milieu

LEUSDEN Bijna alle inwoners van Leusden maken momenteel gebruik van aardgas voor verwarming, een warme douche en meestal ook om te koken. Het gebruik van aardgas zorgt voor veel CO2-uitstoot. In Nederland is afgesproken dat uiterlijk in 2050 alle huizen en gebouwenaardgasvrij zijn om de opwarming van de aarde tegen te gaan. In Leusden gaat het om ongeveer 13.500 woningen en 5.000 bedrijfspanden, meldt de gemeente.

De gemeente onderzocht samen met onder meer de netbeheerder welke duurzame alternatieven er zijn voor aardgas. En ook binnen welk tijdpad de overstap op aardgasvrij kan plaatsvinden. De bevindingen staan in de Transitievisie Warmte Leusden waarover de gemeenteraad op 10 december een besluit neemt.

ISOLATIE Leusden kan alleen laagtemperatuur warmtebronnen gebruiken om aardgasvrij te worden. Daarvoor wordt dan omgevingswarmte gehaald uit de lucht of de bodem. Dit betekent dat er een noodzaak is om woningen grondig te isoleren. Ook als er in de toekomst toch andere opties beschikbaar komen, is isoleren een goede stap. Daarom hanteert de gemeente een besparingsstrategie die een combinatie is van isolatiemaatregelen en waar mogelijk(hybride) warmtepompen. Dit leidt tot een forse reductie van het aardgasgebruik en maakt de weg vrij voor laagtemperatuurverwarming.

Wanneer Leusden precies aardgasvrij wordt, is nu nog niet bekend. Allereerst richt de gemeente zich op het besparen van aardgas. In de Transitievisie Warmte is een indeling gemaakt naar buurten waar voorbereidingen starten voor 2025 en buurten waar de voorbereidingen na 2025 starten. Met bewoners en gebouweigenaren wordt voor iedere buurt een collectieve besparingsaanpak uitgewerkt. Dit is het warmteplan. De collectieve aanpak moet het voor bewoners zowel makkelijker maken als goedkoper. Voor alle buurt en geldt dat bewoners alvast aan de slag kunnen met energie besparen. De energiegidsen van het Leusdens Energieloket Ik Wil Watt kunnen inwoners helpen bij het maken van de juiste keuzes.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie