Afbeelding
Waterschap Vallei en Veluwe

Waterschap heft onttrekkingsverbod oppervlaktewater op

20 januari 2021 om 12:22 Natuur en milieu

LEUSDEN Vanaf 22 januari geldt er in grote delen van het gebied van het Waterschap Vallei en Veluwe geen verbod meer op het onttrekken uit oppervlaktewater. Dat meldt het waterschap woensdagochtend. Het verbod werd op maandag 18 mei 2020 ingesteld. Reden voor het waterschap om het verbod is de veelvuldige regenval in december. Daardoor zit er in het merendeel van oppervlaktewateren zoals sloten en beken ,,weer voldoende water.”

,,Het is goed nieuws dat er weer voldoende water in ons opperlvaktesysteem zit, en tegelijkertijd is er meer neerslag nodig om  onze blauwe motor onder de Veluwe op te laden. De droogte van 2020 is nog niet opgelost’’, aldus Henk Veldhuizen van het waterschap. 

LAGE VERSUS HOGE DELEN Het grondwaterpeil in de lage delen van het gebied, zoals de Ijsselvallei en de Gelderse Vallei is op normaal niveau. Echter, de grondwaterstand in de hoge delen van het gebied, zoals de Veluwe en Utrechtse Heuvelrug blijft nog achter. De grondwaterstanden zijn daar nog lager dan normaal. ,,Op de zandgronden is het grondwaterstand nog zeker 20 cm lager dan het langjarig gemiddelde”, aldus het waterschap.

‘WATERSPAREN’ Waterschap Vallei en Veluwe stelde in augustus 400.000 euro beschikbaar om ,,maatregelen te stimuleren die een bijdrage leveren aan het tegengaan van verdroging, die het vasthouden van water bevorderen en die water toevoegen aan de grondwatervoorraad.” Volgens het waterschap maken veel grondeigenaren vandaag de dag veel gebruik van de zogeheten Watersparen regeling. Op die manier wordt er ,,substantieele bijgedragen aan het aanvullen van de grondwatervoorraad”.

Het verbod werd half mei ingesteld omdat het neerslagtekort opliep, oppervlaktewateren zoals beken en sloten droog vielen en omdat het grondwaterpeil daalde.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie