Afbeelding
IKEA

IKEA Amersfoort plaatst voor het eerst zonnepanelen op gevel

26 juli 2021 om 18:55 Natuur en milieu

AMERSFOORT IKEA heeft zonnepanelen geplaatst op de zijkant van de winkel in Amersfoort. Dat laten zij weten in een persbericht op de website. IKEA Amersfoort is de eerste vestiging ter wereld waar de panelen op deze manier zijn bevestigd. 

IKEA heeft op vrijwel alle daken van de gebouwen in Nederland al zonnepanelen liggen: er zijn inmiddels bijna 40.000 panelen geïnstalleerd op IKEA winkels en het distributiecentrum. Samen wekken die circa een derde van het elektriciteitsverbruik op van IKEA Nederland. Nu de daken bijna vol liggen, koos IKEA ervoor de zonnepanelen ook op de gevel van de woonketen in Amersfoort te plaatsen. 

DOEL Het doel is om in 2025 alle gebouwen wereldwijd te laten draaien op 100 procent hernieuwbare elektriciteit. Momenteel is dat 66 procent. Naast de 4.300 zonnepanelen op het dak van IKEA Amersfoort, zijn er op de gevel meer dan 400 panelen - totaal 115kWp vermogen - bevestigd. Met deze toevoeging is het aandeel van de elektriciteitsopwekking bij IKEA Amersfoort 67%. Buiten IKEA worden zonnepanelen nog nauwelijks op deze manier bevestigd. Als een gevel daarvoor wordt benut, wordt het vaak al geïntegreerd tijdens de bouw. De woonketen onderzoekt ook de mogelijkheden voor uitbreiding van het aantal zonnepanelen bij de overige winkels in Nederland.

DUURZAAM Astrid Janssen, wethouder duurzaamheid gemeente Amersfoort: ,,IKEA is niet alleen wereldwijd actief op het gebied van duurzaamheid, ook lokaal hebben ze voor ons een voortrekkersrol. Nu volgt er weer een nieuwe stap met het opwekken van duurzame energie. Bij IKEA laten ze zien dat als het dak vol is, je zelfs de gevel ermee kunt volhangen. Ik hoop dat dit voorbeeld bij andere pandeigenaren in Amersfoort leidt tot vergelijkbare initiatieven.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie