Géén zonnevelden of windmolens in het buitengebied, betoogt actiegroep Windalarm.
Géén zonnevelden of windmolens in het buitengebied, betoogt actiegroep Windalarm. Cees v.d. Wal
ingezonden

‘Gemeenteraad, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’

24 maart 2022 om 11:00 Natuur en milieu

Veel gehoord in de Leusdense politiek:

‘Principieel zijn wij van mening dat we zelf verantwoordelijkheid moeten dragen voor het opwekken van de energie, die we ook zelf verbruiken en dat we de lasten daarvan dus niet bij anderen moeten neerleggen’.

Maar……

Eén vraag is: wie zijn ‘we’ in deze mening?

Volgens Windalarm draagt ieder mens verantwoordelijkheid voor zijn/haar daden en ook footprint. De oplossingen voor het beperken van het effect van ieders handelen op het klimaat vallen echter slechts gedeeltelijk binnen het bereik en de invloedssfeer van het individu. 

SCHAALGROOTTE Daarom draagt een individu via verkiezingen zijn/haar verantwoordelijkheid gedeeltelijk over aan volksvertegenwoordigers in gemeenteraad en Tweede Kamer. Zodoende komen oplossingen zoals ‘wind op zee’ ook binnen bereik. Dat is geen ‘afschuiven van verantwoordelijkheid’, maar een zinvolle manier om gebruik te maken van schaalgrootte. Net zoals niet elk individu zijn eigen schoenen maakt of zijn eigen graan verbouwt.

Dat laat onverlet, dat elk individu zich zou moeten inspannen om te doen wat wèl binnen zijn/haar (ook financiële) mogelijkheden ligt, zoals energiebesparen, zon op dak, isoleren, etc. Dus roepen wij alle politieke partijen op de ambitie los te laten om álle binnen de gemeentegrenzen gebruikte energie ook binnen de gemeentegrenzen op te wekken. Zelfs Nederland als land streeft daar niet naar.

BUITENGEBIED Een misschien nog belangrijker vraag betreft het tweede deel van dit principe: ‘dat we de lasten daarvan dus niet bij anderen moeten neerleggen.’ De meeste inwoners van gemeente Leusden en ook de meeste raadsleden wonen in de dorpen. Het effect van de huidige ambitie en het huidige RES-beleid is dat de voorstanders daarvan de lasten van het opwekken van hun energie wel degelijk bij anderen neerleggen, namelijk bij de bewoners van het buitengebied. Men stelt, dat ‘dit nooit ten koste van de gezondheid van onze inwoners mag gaan’.  Maar, gezien de gang van zaken tot nu toe, is de kans niet groot, dat er uiteindelijk een afstandsnorm komt, die feitelijke gezondheidsschade uitsluit.  

En dan nog, al zou worden uitgesloten dat mensen in het buitengebied er echt ‘ziek’ van worden, in de Nederlandse wetgeving wordt het acceptabel gevonden dat 7-9 % van de omwonenden ‘ernstige hinder’ ervaart. Dat is 1 op de 12 mensen. Bij een gemiddelde van 3 personen per huishouden betekent dit, dat 1 op de 4 gezinnen van pure narigheid zal moeten verhuizen! (De ervaring bij bijvoorbeeld windpark Spui, waar ze ‘de Rolls Royces onder de windmolens’ zouden krijgen, is dat de helft van de direct omwonenden binnen een jaar van pure narigheid verhuisde). Hoe dan ook is er sprake van aantasting van de directe leefomgeving van mensen in het buitengebied.

BESPARING Dus, als men de lasten niet bij anderen wil neerleggen, beperk u dan tot besparing en zon op o.a. daken van particulieren en bedrijven en probeer niet om windturbines of zonnevelden in het buitengebied geplaatst te krijgen. Ook zonder het kleinschalige landschap van Leusden en de leefomgeving van burgers aan te tasten wordt de landelijke opdracht (35 TWh opwekken op land) al gehaald: In gebieden met veel wind èn veel ruimte wordt er goed aan verdiend. Dat kan je geen afschuiven van verantwoordelijkheid noemen…..

Momenteel is de lobby van de wind- en zon-industrie hard bezig om die 35 TWh opgehoogd te krijgen en vraagt de VNG om extra subsidie voor nu nog onrendabele kleine windmolens. Maar experts van TNO, CE Delft èn KIVI geven aan dat extra windmolens op land duurder zijn en contraproductief voor het klimaat. (O.a. is dan 1 TWh extra aan Poetin-gas per jaar nodig om onregelmatigheden te compenseren.)

COMPLEMENTAIR Windenergie op land is niet complementair aan zonne-energie (terwijl de boeren wordt voorgehouden, dat het gunstig is om zon-op-dak te combineren met windturbines) : https://www.nlvow.nl/archief/variabiliteit-windenergie-niet-complementair-aan-zonne-energie.. De schaarste aan technici en materialen als kobalt, lithium, nikkel, etc. maakt dat we die alleen moeten inzetten voor de meest efficiënte oplossingen. Dus niet voor windmolens in het binnenland, waar het minder waait, ook geen ‘kleine’ erf- en buurtmolens!

Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald

Met vriendelijke groet,
namens Windalarm,
Hendrine Swellengrebel

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie